Top menu

Dit doet Das Leben Am Haverkamp in Parijs

Atelier Neérlandais in Parijs is tot en met woensdag omgetoverd in een kunstmatige kosmos vol meters hoge grafisch gestreepte planten en getatoeëerde vissen. Hier toont het designerscollectief Das Leben Am Haverkamp hun visie op het concept modeshow.

Das Leben am Haverkamp bestaat uit Anouk van Klaveren, Gino Anthonisse, Dewi Bekker en Christa van der Meer. Ze hebben alle vier een eigen label maar presenteren samen hun tegendraadse visie op mode en design.

Waar kennen we jullie van?
Christa: “We hebben onze krachten sinds een jaar gebundeld en onze eerste uiting heb je kunnen zien tijdens Mercedes Benz Fashion Week Amsterdam: Gefelicifashion – a celebration of conventions.”
Anouk: “We zijn individueel echter al een tijdje bezig. Dewi en Christa kun je bijvoorbeeld allebei kennen van MOAM voor HEMA. Gino en Dewi hebben onderdeel uitgemaakt van Lichting en Modebelofte. Christa en ik hebben speciaal voor Salone del Mobile in Milaan twee projecten gerealiseerd.”
Christa: “Bovendien representeerde Anouk Nederland tijdens London International Fashion Showcase 2015.”

Jullie presenteren in Parijs, tijdens de mannenweek, waarom deze keus?
Christa: “Dewi en Gino tonen een herencollectie, Anouk werkt genderloos en ik presenteer een damescollectie. Daarom hebben we ervoor gekozen om tijdens het einde van de mannenweek en het begin van de coutureweek te presenteren. We voelen ons ook goed thuis in de mannenweek omdat de sfeer relaxt is en er meer focus ligt op de kleding en minder op glamour.”

Waar gaan jullie collecties over?
Anouk: “We hebben veel gemeenschappelijke fascinaties zoals folklore en transformatie van identiteit. We benaderen deze onderwerpen echter alle vier vanuit een andere invalshoek.”
Gino: “Dewi en ik zoeken hierin bijvoorbeeld een contrast met klassieke westerse herenkleding.”
Dewi: “Ik heb dit betrokken bij mijn onderzoek naar alter ego’s terwijl Gino’s collectie ontwikkeld is vanuit een collage-techniek.”
Christa: “Net als Gino vormt het spelen met 2D-elementen ook de aanleiding voor mijn werk.”
Anouk: “De vervreemding van de menselijke identiteit en het deconstrueren van luxury zijn onderwerpen die mij bezighouden.”

Voor de thuisblijvers, hoe en wat tonen jullie in het Atelier Neérlandais?
Gino: “We zijn alle vier op zoek naar alternatieve presentatievormen binnen mode omdat we ervan overtuigd zijn dat een modeshow niet de juiste context schept voor ons werk. Daarnaast hebben we een showroom waar we inkopers verwelkomen en laten zien dat onze kleding ook verkoopbaar is.”
Christa: “De film die ik toon laat mijn collectie in een 360 graden view zien in een geënsceneerde omgeving, waardoor je beweging van kleding kunt zien op een model, maar ook de tijd kunt nemen om details te bekijken.”
Anouk: “Ik heb nauw samen gewerkt met een verhalenschrijver die karakterschetsen heeft gemaakt naar aanleiding van mijn ontwerpen. Samen brengen we een boek uit en deze presentatie in Atelier Neérlandais is een scène uit het verhaal. Het gaat over een fictieve stam waarin een koning en zijn varken centraal staan.”
Dewi: “Met mijn installatie wil ik het gevoel geven van een steriele kamer waarbij je je kunt transformeren tot een alter ego.”
Gino: “Om de gelaagdheid in mijn kleding te versterken presenteer ik in een levensgrote collage waarin foto en werkelijkheid samenkomen.”

Wat is jullie volgende doel?
Dewi: “We willen de lijn waarin we nu werken voortzetten. Dat betekent dat we één keer per jaar een nieuwe collectie presenteren die in exclusieve oplage verkocht wordt. De rest van het jaar doen we kortlopende projecten, interdisciplinaire samenwerkingen, experimenten en performances op onverwachte plekken. Behalve op fashion weeks kun je ons werk vinden in musea en wellicht in je lokale supermarkt.”

Credits foto Anouk van Klaveren, fotografie: Imke Ligthart, model: Giuliano Bolivar. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.