Top menu

Fashionweek start met terugblik op Nederlandse mode

Donderdag is de kick-off van de Mercedes-Benz Fashion Week nieuwe stijl. Tijdens de twee openingsshows showen dit keer geen grote namen.

Met Dutch Visionaries en Couture & Crafts wordt teruggeblikt op ruim zestig jaar Nederlandse mode. Voorbij komen onder andere de ontwerpen van Max Heymans, Dick Holthaus, Puck & Hans, Gletcher, Monique van Heist, Mattijs, Percy Irausquin, Marcha Hüskes en Viktor & Rolf.

Iris Ruisch is de nieuwe Creatief Directeur van de Amsterdamse modeweek. Op de openingavond is Ruisch ook de Art Director van beide shows. Ze vroeg fotograaf en stylist Ferry van der Nat als curator en stylist voor de Couture & Craft show. Met Van der Nat en stylist/fotograaf Ruud van der Peijl selecteerde Ruisch ook de namen van Dutch Visionaries. Doel van deze show, een zo breed en ‘iconisch’ beeld te geven.

Iris wat willen jullie laten zien met Dutch Visionaries?
“Naast een reeks fantastische couturiers en aan couture gerelateerde ontwerpers heeft Nederland ook een imposant verleden qua brands en designlabels die ooit enorm belangrijk waren voor de Nederlandse mode. Zoals Puck & Hans. Zij hebben met hun collecties jarenlang bijgedragen aan het Nederlandse modelandschap. Vanaf de jaren zeventig waren ze voor veel mensen toonaangevend, zowel met hun winkels als hun ontwerpen. Dus horen ze uiteraard thuis in de overzichtsshows. Als geheel toont Dutch Visionaries het gevarieerde landschap van de Nederlandse mode.”

En waarom ligt de focus ook op couture en crafts?
“Er is geen toekomst zonder verleden. In Nederland zijn ontzettend veel couturiers en ontwerpers geweest die prachtige kleding hebben gemaakt, zoals Frank Govers, Edgar Vos en Fong Leng. Een selectie hiervan wilde ik altijd al eens op een catwalk laten zien.”

Had er ook een show kunnen zijn met louter confectie successen als Mac & Maggie en Nico Verhey?
“Van Mac & Maggie tot G-star bedoel je? Misschien, maar dat vind ik zelf minder interessant. Ik wilde juist de hele breedte tonen; met ook ontwerpers die misschien commercieel minder succesvol zijn geweest maar wel een heel duidelijke signatuur hadden en daarmee de Nederlandse mode richting gaven.”

Tijdens de openingsavond is er ook de expositie Dutch Heritage met mode van vroeger. Maar daarvan is in musea toch ook al best veel te zien?
“De expositie is juist een aanvulling, en toont kleding die we van de musea niet op de catwalk mogen tonen omdat ze te fragiel zijn. Ik vond het te jammer dat dan maar niet te tonen. Een communiejurkje ontworpen door mijn oud-ArtEZ leraar Berry Brun voor Fong Leng, is toch waanzinnig om te kunnen laten zien? Verder ben ik ook erg gelukkig met de beddensprei van Fong Leng waar Miep Brons op gefotografeerd is door de bekende fotograaf Robert Mapplethorpe.”

Waar kunnen mensen kaarten kopen?
“Via de site van Fashion Week en Eventim.”

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Een reactie op Fashionweek start met terugblik op Nederlandse mode

  1. Simon de Boer 11 januari 2016 om 13:22 #

    Als ik eerlijk ben, ik mis W.M.E.V.V.J in dit verhaal…..