Top menu

Shoppen met een Bijl

Vanaf 2016 moeten we bij de kassa betalen voor plasticzakjes. Het moet de plastic afvalberg verkleinen en zwerfafval tegengaan. De sustainable tassen van Susan Bijl zijn een hip alternatief voor plastic.

De New Shoppingbag van Susan Bijl verkoopt zichzelf al jaren. Het succesverhaal van de Nederlandse tas begint tien jaar geleden. 2016 was een droomjaar voor vormgeefster Susan Bijl. Met haar New Shoppingbag won ze in Japan de Deshima Award voor bijzondere economische prestaties. Daar verkocht de tas al een paar jaar als de bekende broodjes toen een Japans bedrijf begin 2006 haar liet weten nog meer mogelijkheden voor de kleurrijke tas te zien, Bijl sloot een licentiecontract.

Susan Bijl studeerde aan de Rotterdamse Willem De Kooning Academie. Na een flirt met mode (‘zoompjes naaien was niks voor mij’) koos ze audiovisuele vormgeving. Ze studeerde in 2001 af om er vervolgens achter te komen dat ze het bedenken van verhalen wel leuk vond, de afhankelijkheid van acteurs en regisseurs beviel stukken minder. De tas – in twee maten – ontstond in het zelfde jaar.

Hoe het precies ging met die tas, dat weet Bijl niet meer. ‘Maar ik wist: dit ontwerp klopt. ’ De tas van sterk en licht spinakerdoek – waar vliegers van worden gemaakt – verkocht Bijl in het begin zonder winst aan kennissen en museumwinkels. Na enkele honderden stuks wist ze dat ze daar mee moet ophouden. Laten produceren in Nederland was een optie, maar het grootste model zou dan in de winkel meer dan
€ 22,50 kosten en dat vond ze te duur. In China lukte produceren wel. Het was alleen even slikken toen het beoogde aantal van honderd stuks wat hoger uit viel dan gepland: het werden er 13.000. ‘Dat was een hele shock!’

Wat volgde was een schakelketting van gelukkige toevalligheden. Naar aanleiding van een stukje in de Volkskrant ontving Bijl zo’n 800 bestellingen via haar email. ‘Het was complete chaos.’ De tas ging vanaf dat moment met Bijl op de loop. De veertig dozen uit China raakten extra snel leeg toen door een toevallig contact via een vriendin Japanse warenhuizen een groot aantal afnamen. De vraag naar de New Shoppingbag nam nog verder toe toen de tas in dat land opgepikt werd door het invloedrijke LOHAS (Lifestyles of Health and Sustainability), een brede beweging van bewuste consumenten.

Over het algemeen stemt het Japanse consumeergedrag de milieubewuste Bijl een beetje treurig. ‘Ze verpakken alles in zes papiertjes en vragen zich nooit af hoe iets gemaakt is.’ Daarom twijfelde ze over het verzoek van haar handelspartner om het Susan Bijl-merk uit te breiden met bijvoorbeeld laptoptassen of T-shirts. ‘Maar ja, als wij het niet doen, doet iemand anders het wel.’

Susan Bijl tassen zijn gemaakt van 100% ripstop nylon, zijn waterafstotend, licht van gewicht en gaan met gemak 5 tot 8 jaar mee. Daarnaast worden de tassen gemaakt in een Bluesign® gecertificeerde fabriek en kunnen met gemak 20 KG dragen. Voor 58 euro koop je een Large en een Medium Susan Bijl tas in verschillende kleurencombinaties.

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.