Top menu

Marie Claire Prix de a Mode: Vanessa wie?

Het was weer tijd voor het jaarlijkse Marie Claire Prix de la Mode evenement.  De Lifetime Achievement Award ging naar Vivienne Westwood. Best International Designer: Vanessa Bruno. Vanessa wie?

Amper een week na de prijzenregen van de Dutch Fashion Awards, met Iris van Herpen die drie prijzen in de wacht sleepte, werden op een stormachtige donderdagavond in het Concertgebouw acht nationale en internationale modeprijzen uitgedeeld. Ze werden tussen de gangen van een diner met ruim honderd genodigden toegekend aan modeprofessionals voor hun onderscheidende bijdrage aan de mode.

Het zat Marie Claire, organisator van het intieme modefeestje, niet mee.Enkele winnaars kwamen onverwacht niet opdagen. “Aan onze inspanningen heeft het niet gelegen”, zegt May-Britt Mobach sinds 1 oktober hoofdredactrice van het lifestyleblad. Eén van haar eerste klussen was Vivienne Westwood als winnares van de Lifetime Achievement Award naar Amsterdam lokken. Westwood haat reizen; tip van haar assistent: maak een interessant en overtuigend programma.

Mobach bedacht Seven reasons why Amsterdam is longing for Vivienne Westwood. Redenen varieerden van herfstbladen die zo geweldig kleurden bij Westwoods vuurrode kapsel, tot een fantastische viersterren hotelkamer in the naughty red light district. Hoogtepunt: een rondleiding door het Rijksmuseum door directeur Wim Pijbes, inclusief kijkje in het museumdepot met zeventiende-eeuws textiel, Westwoods favoriete stijlperiode. Terecht dat Mobach dacht: “Ze komt wel.”

Niet dus. Het werk van de negenenzestigjarige ontwerpster – de patronenman kwam plots langs – ging voor. Het alternatief, Westwoods zoon, Joseph Corré (van mannenlabel A Child of Jago) ketste eveneens af. Gelukkig was er wel een in allerijl opgenomen bedankfilmpje. Westwood zou Westwood niet zijn zonder maatschappelijke boodschap, en uitte haat zorg over de klimaatverandering. Met lichte spot nam ze afscheid van het dinerend publiek: “Geniet van het leven, het kan nu nog.”

De prijs voor Best International Designer (in voorafgaande jaren gewonnen door Dries Van Noten en Viktor & Rolf), ging dit jaar naar het incrowd modelabel van Vanessa Bruno. Met name moderedactrices zijn dol op haar comfortabele chique stijl. “Tijdens de Parijse fashion week shoppen we haar winkel leeg”, zegt Mobach.

Maar who the hell is Vanessa Bruno klonk het aan mijn tafel in de Spiegelzaal van het Concertgebouw? Mobach over haar keus voor de tamelijk onbekende Franse ontwerpster: “We vinden het belangrijk dat mode ook betaalbaar is. Vanessa Bruno maakt voor een redelijke prijs high fashion.” Helaas, ook Vanessa Bruno, volgens Mobach “erg booming”, kwam niet naar Amsterdam. Iets wat de hoofdredactrice verbaasde. “Ja, je zou toch eerder verwachten dat Peter Dundas van Pucci niet zou komen?”

De Noor Dundas, die de afgelopen twee jaar het Italiaanse Pucci nieuw leven inblies, ontving de gloednieuwe prijs voor Best Creative Director.“Een individu kan het verschil maken, daar wilden even bij stil staan”, zegt Mobach. Peter Dundas, waarschijnlijk de enige beroemde modeontwerper uit Noorwegen, was oprecht vereerd met de onderscheiding. “Het is mijn eerste prijs”, vertelde hij na afloop. De blonde Dundas is een ontwerper met imposante staat van dienst. Eerder werkte hij voor Jean Paul Gaultier, Christian Lacroix, Roberto Cavalli en Ungaro. Vrouwen die zijn sexy ontwerpen dragen zijn Kylie Minogue, Sienna Miller en – zelf wist hij dit niet – prinses Máxima! Goh, hij zou prinses glimlach wel eens willen ontmoeten, immers hij kleedt al leden van het Noorse koningshuis, maar daar mag hij natuurlijk niet over praten.

Wie denkt dat dit prijzengala is opgezet om de adverteerders te plezieren heeft het mis. May-Britt Mobach: “O nee, als dat zo was dan hadden we wel en grote adverteerder als Marc Cain of Chanel gekozen. Pucci is geen adverteerder. We willen met deze prijzen aandacht besteden aan wat wij belangrijk vinden voor de mode.”

Selfmade woman Olcay Gulsen van glamourlabel Supertrash sleepte een andere nieuwe prijs in de wacht, die van Best Fashion Entrepreneur. Op de opmerking van NOS-Journaallezeres Eva Jinek, die de avond vlot aan elkaar praatte, dat bij Supertrash alleen maar vrouwen werken, voegde Gulsen gevat toe: plus twee mannen, één in het magazijn, en één op de vrachtauto. Lachen.

Spijkers & Spijkers, het Arnhemse modelabel van Riet en Truus Spijkers, ontving de prijs voor Best Dutch Designers. Topmodel Patricia van der Vliet, die ooit als vierde eindigde in Holland Next Topmodel en Karl Lagerfeld tot één van haar vele fans mag rekenen werd Best Model.

En wat stelt een hedendaags prijzencircus voor zonder Best Style Icon? De prijs ging naar actrice Tjitske Reidinga, bekend van o.a. Gooische Vrouwen. De actrice nam het niet zo serieus. Op de vraag van Eva Jinek wat haar geheim toch is, onthulde het kersverse icoon “heel veel corrigerend ondergoed”. Gebarend met haar hand van knie naar keel. “Ik zit er helemaal erin, maar wat wil je na het baren van drie kinderen?”

Heerlijk ontnuchterend.

EERDER GEPUBLICEERD IN HET PAROOL

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.