Top menu

Eigenzinnige oma inspireert tot modelabel

‘Cut from a diferrent cloth’, staat gedrukt op elk kledinglabel uit de Stina Woods collectie. Het modieuze, jonge en duurzame merk komt voort uit het afstudeerproject van de Nederlandse Sarah Smit. Ze inspireerde Stina Woods op haar Zweedse grootmoeder. Stina Woods is onder andere te koop bij Weidesign & more in Haarlem en is vanaf 27 t/m 29 november te zien op Meesterlijk.

Grootmoeder Stina is de grote inspiratie achter Smits duurzame modelabel. “Mijn oma gelooft sterk in de levensduur van spullen; repareren, recyclen en hergebruik zijn voor haar belangrijke kernwoorden. Ze heef altijd spullen gekocht van hoogwaardige kwaliteit, van natuurlijke en houdbare materialen. Ze heeft een groot geloof in haar spullen. Ze gaat er een relatie mee aan, waardoor ze onderdeel worden van haar leven. Zo laat ze kleding die speciale herinneringen heeft, in het zicht liggen op de hoek van de bank. Dat prikkelt haar positief.”
Grootmoeder Stina besloot op jonge leeftijd dat ze niet afhankelijk wilde zijn, en bewust met haar omgeving wilde leven. Ze doet dat op een heel moderne manier, waarbij ze haar leven in de bossen verbindt met haar leven in de stad.

Dus toen je in juni je master haalde, wist je meteen: hier ga ik mee door?
“Ja zeker! Ik was aan de master begonnen met de intentie om dit merk op te zetten, maar ik wist natuurlijk nog niet in welke vorm het zou uitpakken. Ik wilde graag iets relevants toevoegen aan de mode-industrie, iets dat de humanistische benadering van mode versterkt. Ik denk dat dit een noodzaak is in de huidige markt, waarin consumeren en vervangen te dominant is geworden.
“Stina is eigenlijk al jaren mijn muze. De afgelopen jaren heb ik projecten gewijd aan verschillende kanten van haar en haar leefstijl, zoals haar reparatietechnieken en haar innovatieve verzameling restmaterialen. Dit komt nu bij elkaar in Stina Woods.”

Hoe groot is de collectie geworden?
“De eerste collectie bestaat uit 6 kledingstukken. Ik wil klein beginnen, zodat ik alle aandacht kan geven aan de detaillering en afwerking van de kleding. Er zit veel overtuiging in ieder kledingstuk. Omdat we met restmateriaal werken is het materiaal gelimiteerd, waardoor een model verschillende uitwerkingen heeft in verschillende materialen. Dit maakt de collectie continu vernieuwend.”

Veel produceren past niet bij duurzaamheid, hoe ga je daar mee om?
“Ik wil niet elke seizoen een nieuwe collectie presenteren, maar enkele ontwerpen toevoegen als ik daar een relevantie voor voel. Het is belangrijk dat de kleding relevant is, en blijft, anders stop ik met een item. Enkel produceren omdat ik dat wil is natuurlijk niet duurzaam. Omdat ik werk met herwonnen materialen wordt de collectie in kleine oplagen geproduceerd, waardoor ik niet aan grote voorraden vast zit.”

Waarom zitten bepaalde items in je collectie?
“Ik wil dat mensen bij Stina Woods terecht kunnen als ze een karaktervol basiskledingstuk zoeken. Zo bestaat de collectie uit een goede katoenen bloes, een mooie jersey bloes, een hoge taille rok, een klassiek T-shirt en twee simpele jassen. Kledingstukken die hopelijk de trends in fast fashion overleven!”
“De items in de collectie zijn klassiek en tijdloos. Vrouwelijkheid vind ik heel belangrijk. Ik vind het heel krachtig als een sterke vrouw zich vrouwelijk durft te kleden. Invloeden uit de Zweedse cultuur zijn ook belangrijk, hierdoor zijn ontwerpen sportief, klassiek en comfortabel en heeft kwaliteit een hoge prioriteit.“

Het zijn detailrijke ontwerpen, kun je daarvan wat voorbeelden geven?
“Ja, de detaillering is heel belangrijk, omdat mooie kleding zich hiermee onderscheidt. Mijn oma heeft een aparte manier waarop ze haar eigen kleding repareert. Ze doet dit altijd expres met contrasterende kleuren, want ze ziet de reparatie als een ereteken – badge of honour – waarmee ze haar geloof in het kledingstuk versterkt. Zo communiceert ze ook dat ze de levensduur van een product heeft verlengd.
“In mijn collectie hebben stiknaden contrasterende kleuren. Sommige hebben ook speciale reparatiesteken. Ook de branding van Stina Woods, het labeltje cut from a different cloth zit zichtbaar op willekeurige plekken op het kledingstuk, vastgestikt met grove stiknaden. Dit stikselwerk is gemaakt met een primitieve techniek, wat een mooi contrast geeft met de hoogwaardige stoffen en de afwerkingen van de ontwerpen. Ik hoop dat dit ereteken ook leidt naar een gespreksonderwerp, wat de discussie over duurzame mode weer aanwakkert.”

Waarmee onderscheid je je van andere duurzame merken?
“Ik denk dat Stina Woods zich vooral qua stijl onderscheidt. Ik mis vaak karakter en pit bij duurzame modelabels. Ik zie vaak basiskleding zonder uitgesproken ontwerp. Ik wil het verschil maken, met tijdloze ontwerpen met een klassieke twist. Mijn droom is om in de toekomst mijn eigen materialen te ontwikkelen op een duurzame manier. Met name high-tech materialen die je veel in de sport industrie ziet. Ik vind het gaaf om dit te mengen met vrouwelijke en klassieke elementen.”
“Ik kies nu voor herwonnen materialen die hun eerste functie verloren hebben, en werk ook met restmaterialen uit de textielindustrie, materialen die overgebleven zijn van bedrijven die seizoengebonden werken. Dit betekent dat we high-end materialen gebruiken die soms slechts in kleine oplagen beschikbaar zijn, omdat er maar een kleine rol van over was.”

Je moeder helpt je, wat is haar rol?
“Ze geeft advies en let op de productionele kant. Mijn moeder werkt al ruim 15 jaar in de commerciële mode-industrie als ontwerper/concept manager. Ik kom nu net kijken, en heb veel ideeën over de toekomst van mode. Hier discussieer ik met mijn moeder veel over, dat leidt voor ons beiden tot nieuwe inzichten.
“Daarnaast is mijn moeder ook een onderdeel van het Stina Woods-verhaal. Ik geef een levensovertuiging door van drie generaties. Ik hoop dat Stina’s boodschap zich ]verspreidt via de kleding van Stina Woods.

Hoe zie je de toekomst van modemerken en retailers die duurzaamheid links laten liggen?
“Ik zie dat niet voor me en ik hoop het vooral niet. Ik vind dat modemerken verantwoordelijkheid moeten nemen en de noodzaak van duurzaamheid kenbaar moeten maken. Dat is waarom ik Stina Woods heb gekozen om mijn verhaal mee te vertellen. Fast fashion zal vast altijd blijven bestaan. Maar ik denk dat de groep bewuste modekopers zal groeien. Ik merk dat mensen al bewuster eten, en het ook steeds belangrijker vinden om natuurlijke of comfortabele high-tech materialen te dragen.”

Werk je met een agentschap?
“Momenteel niet, er zijn een aantal partijen geïnteresseerd, maar daarvoor moet ik mijn productie kunnen uitbreiden en zover ben ik nog niet. Ik ben vooral actief via social media. Stina Woods is online te koop via stinawoods.com.”

Hoe groot moet Stina Woods worden?
“Ik wil graag langzaam uitbreiden. Elk product moet zijn kwaliteit behouden. Het lijkt mij leuk om in de toekomst naast kleding ook lifestyle-producten te maken. De filosofie van Stina Woods leent zich daar goed voor. Het Duitse Manufactum is voor mij een grote inspiratiebron, dat is een groot bedrijf met kwalitatieve basisproducten.
“Ik ga een vermaakservice aanbieden tijdens exclusieve kledingpresentaties die ik een aantal keer per jaar ga organiseren. Pop-upevents bij nieuwe producties, waar liefhebbers de eerste preview van de nieuwe gelimiteerde materialen te zien krijgen. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de nieuwsbrief.”

Eerder gepubliceerd in Link. Volg mij via instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.