Top menu

Angelique Westerhof in de parfum

‘Perfume, a certain tradition’ is een documentaire over parfum gemaakt door Angelique Westerhof, de omstreden dame die vorige maand in het nieuws kwam vanwege de financiën van haar Dutch Fashion Foundation. De stichting wordt overigens ook bedankt op de aftiteling van de documentaire. Al komt er geen Nederlandse mode in voor.

Voor ‘Perfume, a certain tradition’ interviewde Westerhof 9 experts, zoals parfumauteurs en natuurlijk neuzen onder wie Mark Buxton, Frédéric Malle, Edouard Roschi (een van de oprichters van Le Labo) en Serge Lutens. De laatste is met zijn rijke fantasie een verademing vergeleken bij zijn collega’s die vooral hun eigen labels marketen.

Chronologisch schiet de documentaire alle kanten op. Opeens gaat het over Jean Patou, komt een parfumflesverzamelaar voorbij, wordt Schiaparelli geprezen, maar vreemd genoeg ontbreekt haar rivale Coco Chanel totaal in het parfumverhaal. Wel flitst een Chanel flacon voorbij in de filmtechnisch saaie docu.

De makke van ‘Perfume, a certain tradition’ is een gebrek aan focus. De portretten van de neuzen zijn erg rommelig. Er vallen namen – zoals die van Christian Bérard, waarvan verondersteld wordt dat de kijker hem wel kent. Ook jammer, de Engelse ondertiteling laat nogal wat steken vallen op gebied van namen – Sciaparelli, May West. Het is trouwens een raadsel waarom Engels wordt ondertiteld in het Engels.

Waarom is niet gekozen voor een mooi portret van Serge Lutens, of de geschiedenis van de meest invloedrijke parfumeur Edmond Roudnitska? Zijn zoon vertelt een paar aardige dingen maar te weinig, zodat het maar nergens interessant wil worden in ‘Perfume, a certain tradition’.

“Parfums zijn complex,” zegt Serge Lutens tegen het eind van de uur durende documentaire. Dat geldt ook voor deze documentaire, waar Westerhof naar eigen zeggen anderhalf jaar aan werkte, die helaas ook nog eens onnodig ingewikkeld is.

‘Perfume, a certain tradition’ zat in het perstasje van Skins. Het is onbekend waar en wanneer de documentaire gaat draaien.
Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.