Top menu

Conny Groenewegen wint Dutch Fashion Awards

Conny Groenewegen is de winnaar van de Dutch Fashion Awards 2011. De belangrijkste modeprijs is bedoeld voor talent met internationale potentie. Vrijdagavond showde Groenewegen (1973) voor de jury – internationale topretailers – vrouwelijk innovatief knitwear, haar specialiteit. “We zijn overtuigd door de artistieke integriteit van deze ontwerper die bovendien de mode-industrie voorziet van de zo nodigde zuurstof,“ besliste de jury unaniem. Ze herkenden in Groenwegens soft-techcollectie – verfijnde jurken en een jas met ingenieuze gebreide structuren – een label met een sterke identiteit en groeimogelijkheden. De jury benadrukte het huidige belang van uitgesproken collecties waaraan grote behoefte is.
Van de drie prijzen won Conny Groenewegen er twee; een showroom met ‘verkoopondersteuning’ voor een jaar in Milaan, en de hoofdprijs van € 25.000. Met het prijzengeld wil Groenewegen, die voor de tweede keer meedeed aan de DFA, een breimachine aan schaffen ‘om alle ideeën die ik heb snel te ontwikkelen’ vertelde ze na afloop. Tot nu toe telt haar label CG acht verkooppunten, voornamelijk in Japan.
Conny Groenewegen studeerde in 1996 af aan de Willem de Kooning Academie, twee keer wisselde van studierichting – van mode naar autonoom naar mode. In 2002 wist ze zeker dat ze door wilde gaan met mode. Voor Droog Design deed ze researchprojecten, waaronder één naar de geschiedenis van kant. Diepgravend onderzoek mondde in 2006 uit in haar eerste modecollectie met leren jurken waar met lasers abstracte kantmotieven in waren gemaakt.
Met complexe breisels van vervilte wol en metaalgarens onderscheidde Groenewegen zich overduidelijk van de andere vier genomineerden die commerciële collecties toonden: Joline Jolink, Marscha Hüskes, Avelon (Erik Frenken) en Hyun Yeu die met zijn elegante mannenlabel Ado les Scents de Dutch Fashion Incubator Award won. Yeu’s collectie is volgend voorjaar verkrijgbaar in de Bijenkorf. De jaarlijkse DFA, die voor de vijfde keer werd uitgereikt, vond plaats in de Grote Kerk in Den Haag en werd in 2010 gewonnen door de inmiddels zeer succesvolle Iris van Herpen.

Eerder gepubliceerd in NRC Handelsblad. Foto: Peter Stigter

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.