Top menu

GDA: wie wint de € 10.000?

In Amsterdam strijden donderdagavond 8 internationale ontwerpers om de Global Denim Awards. De vierkoppige jury bestaat uit denimprofessionals, onder wie Adriano Goldsmid (oprichter van Diesel en Replay) en Pierre Morisset (hoofd designer bij G-Star Raw).

Voor de GDA werken denimwevers samen met designers. De drie Nederlandse deelnemers zijn Alexandra Frida (foto), John-Randy Anthony en Maison the Faux.

Dinsdag toonden alle ontwerpers voor het eerst hun collecties aan de jury in het W Hotel Amsterdam. Aan jurylid Amy Leverton, trendforecaster en auteur van Denim Dudes vraag ik hoe het is gesteld met het niveau van de deelnemers.

Amy, ben je verrast door het niveau?
“Ja en nee. Ik heb een dubbel gevoel. Er waren collecties die me werkelijk omver bliezen vanwege hun creativiteit en kwaliteit. Maar ook collecties met ontwerpen die ik wel eerder heb gezien. Maar in het algemeen herkende ik overal passie! They lost theirselves in denim!

Over denimheads met een passie voor jeans gesproken, wat is hiervoor toch de verklaring?
“Denim is uniek. Je kan alles doen met de stof: bleken, verven, behandelen, zelfs beschadigen – en dan ‘leeft’ de stof nog. Magisch is dat. Het zijn de mogelijkheden die denim bijzonder maken.”

Denim zien we al een tijdje op de internationale catwalks, designers zijn er dol op. Hoelang gaat dit nog duren denk je als trendwatcher?
“Zoiets gaat met golven. Het zal nu weer minder worden, het komt voort uit de crisis, denk ik. Denim is down to earth, al maken die designers het wel crazy expensive, ja een dip zal wel volgen. De echte denimmerken gaat niet zo florissant trouwens. Wat wel een trend is dat ze de sportkant op gaan, high stretch jeans is in opmars. Ik zag dat trouwens vandaag niet terug in de collecties.”

Ik zag wel veel recycling in hun collecties.
“Ja dat is voor de huidige jeans ontwerper een main issue. De focus ligt echt op duurzaamheid, op biologisch katoen en er wordt veel gewerkt met jeansresten en afval. Voor mij en mother nature gaat het allemaal te langzaam. De denimweverijen moeten hun slag slaan.”

Global Denim Awards is ontwikkeld door HTNK Fashion, House of Denim en de Kingpins Show en wordt mogelijk gemaakt door e3. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.