Top menu

Unisex streetwear tailoring in Amsterdam

Donderdag popt het unisex merk Brownie and Blondie tijdelijk op in Amsterdam. Oprichter Fabrice Couturier (ja echte naam) werkte voorheen voor Christian Dior, en strijkt neer in de Amsterdamse Kerkstraat. Daarna reist het merk door naar de volgende stad. Een interview.

Wanneer besliste je dat je een unisexlabel wilde oprichten?
“Zes jaar geleden liep ik al rond met het idee. Brownie and Blondie is vier jaar geleden opgericht. Daarvoor ben ik twee jaar bezig geweest met het ontwikkelen van de stof. Ik noem Brownie and Blondie streetwear tailoring. Het is een modern merk is, chique, open minded, het maakt mooi en draagt comfortabel.”

Wat is er verder typerend aan de ontwerpen van Brownie and Blondie?
“De karakteristieken komen voort uit mijn couture-achtergrond, gemixed met sport/tech, en de innovatieve wijze van stofgebruik. De kleding is zo dicht mogelijk op het lichaam gesneden.”

Het gender issue is erg actueel, levert dat nu meer aandacht op voor je label?
“Het merk groeit en de aandacht van pers en inkopers neem alsmaar toe. Elk seizoen staan er meer inkopers voor open, Selfridges heeft zelfs een unisex afdeling. Het is pas een begin! Ik denk dat steden als Amsterdam, Berlijn en Kopenhagen voorlopers zijn vanwege hun open ‘way of living’.

Kun je iets vertellen over je achtergrond?
“Ik studeerde aan de kunstacademie en ben vervolgens opgeleid in de wereld van de Franse klassieke haute couture. Mijn eerste baan was bij Dior. Ik houd ervan om kleding zo mooi mogelijk te maken, aan de binnenkant én de buitenkant. Elk detail is belangrijk, zowel in opzicht van comfort en functionaliteit.”

Je werkte twee jaar aan een stof, vertel!
“Het is een double face materiaal in de kleur Heather grey, met twee grijstinten. Ik noem de stof D+F, het is een ademende polyamide/elastan met microgaatjes en anti-UV-straling. De stof is versmolten met katoen jersey. Het idee hierachter is een stof die op de huid heel aangenaam en natuurlijk voelt, en van buiten beschermend is. De snit en de kleuren staan in dienst van het nieuwe materiaal.”

Als Fransman woon je in Berlijn, wat voegt de stad toe voor jou?
“Een vrij gevoel. In Berlijn heb ik alles gevonden wat ik miste in Paris. In Paris woog de geschiedenis van de mode erg zwaar op mijn schouders; het verlamde om ideeën te spuien.
Het idee om het gender issue op een street/cool manier te onderzoeken kreeg ik na een bezoek aan Berlijn waar ik de vakbeurs Bread and Butter had bezocht. Ik heb toen in Berlijn ook veel tijd fietsend doorgebracht. Het doorkruisen van een stad is bijzonder. Je ziet vieze straten, je voelt je klein, maar tegelijkertijd is er dat gevoel dat alles mogelijk is. De stad is ook groen, er is veel ruimte voor creatieven, en er is totaal geen stress zoals in Parijs of Londen. Vergelijk het met New York in de sixties, dat roept bij mij ook zo’n vrij gevoel op.”

Van 29 okt. t/m 7 nov. Matter of Material, Kerkstraat 163. Di-Za: 11-18. Zon: 13-17.
Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.