Top menu

Bas Kosters’ vlaggencouture op de DDW

Bas Kosters toont tijdens de Dutch Design Week enkele opvallende vlaggenjassen. Zijn meest recente collectie Permanent state of Confusion was de reden voor MVO Nederland – Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen – om contact op te nemen met de ontwerper.

MVO zocht iemand die bezig was met issues als over-stock, overproductie en circulaire productie. Voor zijn laatste collectie gebruikte Kosters, net als wel vaker, stofresten, over-stock en ongebruikte stoffen voor een heel persoonlijke collectie, waarmee hij onder andere over de waarde en zijn passie voor materiaal toont.

Bas, hergebruik is voor jou geen nieuw thema, wat blijft de grootste uitdaging?
“Hergebruik op artistiek vlak is voor mij geen uitdaging, de uitdaging ligt op het commerciële vlak. In oplage produceren, en de perceptie van de eventuele klant zijn grote uitdagingen. Het zou goed zijn als meer mensen zich met hergebruik bezig zouden houden. De grootste winst valt te behalen bij grote partijen die veel produceren en daardoor ook veel consumenten bereiken.”

Waarom heb je gekozen voor reclamevlaggen?
“Soms kom ik een materiaal tegen dat meteen mijn aandacht pakt. Vaak iets met een dessin, en meestal een natuurlijk materiaal. In Permanent state of Confusion had ik al een outfit gemaakt van een oude vlag, ik wist dat dit een prachtig materiaal was. Dus ben ik op zoek gegaan naar andere mooie exemplaren, ik ga er zeker meer mee doen.”

De insteek van dit project is ook verzamelen, wat verzamel jij?
“Mijn focus ligt op keramiek, oud speelgoed, accessoires, stoffen en fournituren, vintage magazines en oude paperassen. Verzamelen is een passie en een crime tegelijk. Ik kom uit een spullenfamilie, het is er met de paplepel ingegoten. Het voelt bijzonder verrukt om iets bijzonders te vinden, het is vooral de jacht die het leuk maakt. De spullen inspireren, vertederen en geven mij elke dag weer een prettig gevoel. Bij mij liggen privé en werk dicht bij elkaar, het is dus prettig een excuus te hebben om altijd te speuren.”

Wat was je laatste aankoop?
“Een paar Mexicaanse Western laarzen, een Walter Van Beirendonck broche en een vintage Popple knuffel van Mattel nog in de verpakking uit 1986.

De ontwerpen op de DDW zien er mooi uit, zijn ze te koop?
“Ik heb – zoals gewoonlijk – weer moeite hier afstand van te doen, ik wil ze zelf namelijk ook alle drie wel hebben. Ik hoop de jassen in de toekomst in kleine oplage aan de man te brengen.”

Kosters’ creaties en die van andere exposanten zijn te zien in The Circular Building tijdens de Dutch Design Week t/m 25 oktober 2015). De entree is gratis.

Foto: Marc Deurloo. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.