Top menu

Iconique: van online naar glossy zijde

Jaren geleden verbaasde Joost van Gorsel met Iconique, een van de eerste geanimeerde online magazines. Iconique als online magazine is gestopt, in plaats zijn er onder andere reusachtige carré’s met digitale prints

Zeg Joost waarom is Iconique gestopt?
“Iconique was voor mij een manier om een fashion fantasy online neer te zetten. Dat was een geweldig avontuur, maar op een gegeven moment wilde ik meer maken dan vluchtige bits & bytes; fysieke ervaringen en producten die je ook echt vast kan houden, dragen en ervaren. Daarnaast zocht ik ook nieuwe uitdagingen in bijvoorbeeld advertising, daar ben ik op dit moment ook zeer actief in. Onder Iconique vallen nu een aantal van mijn creatieve projecten, waaronder Carrés Géants. In Carrés Géants vindt je nog steeds Iconique terug, alleen hebben de webpagina’s nu plaatsgemaakt voor glossy zijde!”

Hoe kwam je op het carré idee?
“Eigenlijk was ik bezig om een grote art-print te maken voor aan de muur. Toen het ontwerp vorderde dacht ik: waarom thuis aan de muur als iemand het ook kan dragen en het overal mee naar toe kan nemen? Dat het me je mee kan reizen?

Zo ontstond het idee om mijn ontwerpen op zijde te drukken. Maar dan wel groot! Met dit formaat kan de drager ook spelen: een top van maken, of van twee Carrés een riem vlechten: be creative & experiment.”

Kun je iets vertellen over de techniek?
“Ik maak alle prints zelf, en dat gebeurt digitaal. Ik kan uren knippen en plakken in Photoshop om tot stukken print te komen die samen weer de volledige print gaan vormen. Daarbij gebruik ik zowel eigen als bestaand fotomateriaal, illustraties en 3D modellen. Ik houd er van ze in detail te decoreren, alsof het een barok plafond is. Het kan soms maanden duren voordat ik tevreden ben met de compositie.”

Waar let je op bij het ontwerpen van een carré?
“De uitdaging van het ontwerpen van een sjaal is dat ze zowel uitgevouwen als gedragen mooi moeten zijn. Daarnaast probeer ik het ontwerp zodanig op te bouwen dat de drager kan variëren en spelen met de print. In de Sauvage collectie zitten bijvoorbeeld ook elementen als handboeien of guns, wil je die laten zien dan draag je die zichtbaar, ben je niet in the mood dan is het jouw geheim. In dat opzicht zijn ze de stoute erfgenamen van de traditionele zijden sjaal, als je goed kijkt is er altijd donkere kant te vinden die in iedereen schuilt.”

Ik zag veel flamingo’s wat heb je met dat beest?
“Dat zijn natuurlijk de ultieme fantasy animals! Als ze niet goed voor zichzelf zorgen slaan ze bleek uit… alsof ze een barometer zijn voor less is a bore.

Staan er nog andere producten op stapel – met prints – of blijft het hierbij?
“De focus ligt nu op de sjaals, ik ben met een aantal andere ideeën bezig maar die moeten wel logisch voelen. Daarover later meer!”

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.