Top menu

De nieuwe laars is van vilt

Ze ogen warm en bijzonder. Liesel Swart en Dorien Rademaker bedachten LEV’ 01, een robuuste laars van sterk, vocht, en vuilwerend vilt.

Vilten laarzen, hoe kwamen jullie op het idee?
“Ik heb al jaren koude voeten en wilde graag eens 100% wollen laarzen van vilt. Ooit had ik eens duurzame Zdar laarzen geleend van een vriendin. Ze zaten heerlijk warm maar het model vond ik lomp, en het model slofte enorm.
“Van Dorien – die ik les gaf op de Dutch Shoe Academy – leerde ik vilten, daarna wilde ik direct zelf een laars vilten. Dorien heeft me hierbij geholpen. Als ik mijn vilt laarzen op straat aanhad kreeg ik telkens complimenten. Zo kwam ik op het idee om een commerciële lijn te gaan maken. Dorien had ook interesse, en nu is het er het merk LEV’01.”

Iedereen vraagt zich natuurlijk af of ze waterdicht en sterk zijn?
“Wol is van nature water en vuil afstotend. Je kunt ermee in de regen, maar net als leer zou ik er niet mee in de plassen stampen. Vilt is ook erg sterk. We hebben in eerste instantie honderd paar laten maken, de eerste vijftig zijn al verkocht. Via een fotootje! Ze zijn te koop bij Betsy Palmer.”

Worden van oudsher in Rusland ook niet dergelijk laarzen gedragen?
“Er bestaan zeker al vilten laarzen: Ook onze Finse fabrikant die het bovenwerk maakt heeft een laarzenlijn maar die heeft net zoals de Russische laars een lage hak en zit erg ruim. De LEV’01 heeft een opbouw hak en leren zool.”

En vanwaar de naam?
“Tijdens het oprichting van het merk zeiden veel mensen: “Zo jullie hebben lef!” Dat bracht ons op het idee. Lev is ook een Russische jongensnaam, en betekent Leeuw. Het getal 01 verwijst naar het eerste model.”

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.