Top menu

Rondneuzen bij Frans Molenaar

Mirjam Bax is executeur-testamentair van Frans Molenaar. Aan de voormalige assistent de taak om te zorgen dat de nalatenschap van de in januari overleden couturier juist terecht komt.

Mirjam doet dat geweldig. Onlangs schonk ze alle kleding aan Gemeentemuseum Den Haag. Heel correct. Vanaf volgende week maandag worden ontwerpen van Frans Molenaar getoond op Ode aan de Nederlandse Mode, in Gemeentemuseum Den Haag.

Mirjams volgende project, vertelde ze, is de veiling van Molenaars kunstcollectie en zijn inboedel van de statige villa aan de Oranje Nassaulaan 13, pal naast het Vondelpark.

Frans Molenaar was trots op zijn huis en op zijn kunstcollectie. De paar keer dat ik er was voor een interview, kreeg ik een ruime rondleiding. De eigen kledingkasten werden opengetrokken ‘kijk een colbert van Yves Saint Laurent’, en de kunst uitgebreid bewonderd. Telkens was daar weer die anekdote over hoe Molenaar vijf jaar geleden genoeg had van zijn grijze interieur, en eigen handig kandelaars, lampen en andere decoraties van een goudkleurig laagje had voorzien. Wat je noemt een extreme makeover.

Eind deze maand mogen nieuwsgierigen Molenaars maison en persoonlijke eigendommen bewonderen, inclusief zo’n ruim vijfhonderd kunstwerken waaronder de foto bij dit artikel van Inez van Lamsweerde. Een veiling volgt. De opbrengst gaat deels naar de Frans Molenaar Prijs van 10.000 euro die onlangs werd gewonnen door Josephine Goverts. De geschatte veilingopbrengst is 200.000 euro. Het voortbestaan van de modeprijs, opgericht in 1996, is daarmee de komende jaren verzekerd.

Frans Molenaar kijkdagen 26 en 27 september van 11.00 tot 17.00. Onlineveiling 28 en 29 september. Adams Amsterdam Auctions.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.