Top menu

Digitaal schilderen met Louise te Poele

Tot en met 20 september in de grote, hoge Koepelzaal van Museum Arnhem de expositie Met nieuwe ogen, van Louise te Poele.

De getoonde werken, ruim twintig, hangen tot aan het plafond. Sommige foto’s zijn 3 meter lang, andere zo klein dat je ze alleen met een vergrootglas goed kunt bekijken. In het midden van de zaal staat een spiegel-box, een ‘ruimtelijke schets’, die Te Poele maakte met Lenn Cox. Hierin staan de attributen opgesteld die Te Poele in haar foto’s gebruikt. In de box spiegelen de spullen door tot in ’t oneindige: het Droste-effect.

Een groot aantal foto werken kun je inscannen via de AR+T app. Deze app ontwikkelde te Poele met Marcel Baauw van trinfinity speciaal voor de expositie, de app was ook de aanleiding voor deze expositie.

Louise, waarom wilde je graag een app?

“In mijn werk koppel ik voorwerpen aan persoonlijke verhalen. Maar dat kan iemand natuurlijk nooit ruiken, vandaar die app. Werken komen zo tot leven; vlinders gaan fladderen, een dooie vis zwaait met z’n staart, en je ziet mij als een schim aan het werk.”

Het schilderachtige licht van de Hollandse meesters vormt de rode draad in je werken. Kun je iets vertellen over je werkwijze?

“Na het fotograferen zet ik de foto’s over naar mijn computer. Met een digitale pen teken ik over mijn foto’s. In allerlei digitale lagen kleur ik de foto’s, versterk contrasten en soms teken ik er iets bij. Uiteindelijk heb ik dan een digitale tekening/schildering die is opgebouwd uit tig digitale schilderlagen. Het is net als schilderen, dat wil ik dus al heel lang weer gaan doen.
Soms probeer ik of ik nog wel in het echt kan tekenen, en dat lukt nog steeds prima. Maar in plaats ven een echte gum te gebruiken, betrapte ik mezelf er laatst op dat ik de snel toets combinatie ‘appeltje z’ op mijn tekenpapier probeerde in te drukken toen ik een foutje maakte.”

Je krijgt regelmatig mode-opdrachten voor ArtEZ, en onlangs schoot je een grote campagne voor Claudia Sträter. Is dat een grote omschakeling voor je, qua werkwijze – van mode naar vrij werk?

“Over de opdracht van Claudia Sträter moest ik wel even goed nadenken. Want normaal gesproken gebruik ik in stillevens spullen uit mijn eigen verzameling. Maar nu kreeg ik modeaccessoires om stillevens mee te maken, maar ook heel veel vrijheid om er echte Louise’s van te maken. Het is gelukt om me die accessoires eigen te maken. De werken zijn voor mijn gevoel vrij werk geworden, daarom heb ik er een paar een plekje op mijn expositie gegeven.”
Werken voor ArtEZ voelt heel vertrouwd. Dat komt omdat ik daar zelf ook heb gestudeerd. De modeportretten die ik vaak voor ArtEZ heb mogen maken zijn natuurlijk wel heel anders dan deze stillevens. Maar het maakplezier is het zelfde!

Het pastelkleurige werk dat bij dit artikel staat heet Bougies with Pig’s Ears.

“Het is het laatste werk dat ik voor deze expositie maakte. Door dit werk ben ik nu geloof ik verslaafd aan pastelkleuren, want er ontstaat nu een hele nieuwe pastelserie in mijn studio. Ook ben ik nog een werk voor de expositie aan het maken, dat is alleen digitaal te zien en wordt gelanceerd in de herfst.”

t/m 20 september. Met nieuwe ogen. Museum Arnhem, Utrechtseweg 87, Arnhem.

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.