Top menu

Nadav Kander regisseert de nieuwste trends

Heb je hem al voorbij zien komen? De gewaagde televisiecommercial van de Bijenkorf is bedacht door de bekende fotograaf Nadav Kander in samenwerking met choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui.

De Brit portretteerde beroemdheden en wereldsterren als Barack Obama, Brad Pitt en Johnny Depp. Voor de Bijenkorf nam hij als uitgangspunt het thema identiteit. “Een geweldig thema”, zegt Kander. “Mode heeft per definitie een allesbepalende invloed op onze identiteit. Dus helemaal terecht dat de Bijenkorf dat op deze manier wil vieren.”

De laatste modetrends presenteren door middel van een dansperformance, je moet er maar op komen.

Je ziet het hier.

Nadav Kander legt uit dat hij op het idee kwam na het zien van ‘A View From the Bridge’, een gevoelig toneelstuk van Arthur Miller, waarmee de Amsterdamse regisseur Ivo van Hove veel succes had in Londen. “Daardoor geïnspireerd wilde ik in de Bijenkorf commercial een atmosferische spanning creëren met menselijke gevoelens en gemoedstoestanden die je normaal in deze context nooit ziet.”

Een tweede grote inspiratiebron vormen de modeshows van Alexander McQueen. Nadav Kander omschrijft die shows als “adembenemend en dramatisch”. Ze bevatten volgens hem net als ‘A View from the Bridge’ een spannende emotionele laag die hij terug laat komen in de commercial.
Bij zo’n eigenzinnige fotoserie en dansperformance horen natuurlijke bijzondere modellen. Het is een zestal vrouwen en mannen met een sterke, fysieke aanwezigheid en expressie.

Kander benaderde voor de commercial de beroemde choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Hij had de magische video gezien die deze rijzende sterchoreograaf had gemaakt voor de IJslandse rockband Sigur Rós. Kander was hier zo door geraakt dat hij graag met de Vlaamse Marokkaan wilde werken. Het bleek een gouden greep. “Ik had het niet beter kunnen treffen met hem als mens en als creatief partner in deze commercial.”

Wie goed kijkt ziet dat sommige modellen zowel in de commercial als in de shoot op een verhoging staan. “We moesten ze van de vloer hebben – heel letterlijk”, legt Kander uit. “Op die manier voelde het sterker en meer bijzonder.” De modellen poseren zelfverzekerd en ontspannen. “Dit is een erg goede manier om mode over te dragen.”

Of de beroemde fotograaf zelf een fanatieke volger van modetrends is? “Ja en nee. Ik houd van mooie spullen, maar ik fiets erg veel, dus meestal ga ik gekleed in glanzend lycra. Van Rapha natuurlijk.” Laat sportmode nu ook een van de grote trends van dit moment zijn.

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.