Top menu

Duo Meinke Klein exposeert

Fotografenduo Meinke Klein bestaat uit Meinke ten Have en Kees de Klein, ze zijn actief sinds hun afstuderen in 2010. Sinds de twee samenwerken gaan ze als een speer, en hebben ze internationaal een indrukwekkende klantenlijst opgebouwd met onder andere SHOWstudio en V Magazine en de Nederlandse Vogue. Het duo wordt geroemd om hun gelikte, bewegelijke beelden.

Renee van der Hoek in gesprek met Meinke ten Have.

Jullie zijn beiden niet opgeleid als fotograaf, hoe zijn jullie in dit vak beland als duo?
“Ik ontmoette Kees tijdens de introductie van de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Het klikte meteen, vervolgens werden we ook nog huisgenoten. Kees studeerde Grafische vormgeving en ik Fine Arts, maar we volgden allebei het vak fotografie. Thuis, en op de academie hielpen we elkaar met opdrachten. In de loop van tijd vonden we een manier van werken als duo, als ware nerds.”

Mode-nerds?
“Haha ja. We doen belachelijk veel research als we een opdracht krijgen. We werken samen aan het project, dus het is belangrijk dat we op één lijn liggen als het gaat om het uiteindelijke beeld. We laten op de set ook veel aan het toeval over, maar in principe hebben we van tevoren een heel precies concept bedacht. Als wij een klus krijgen heeft die vaak een thema of we werken met een specifiek product. In ons researchproces gaan we op zoek naar referenties omtrent het onderwerp. We proberen weg te blijven van de modereferenties.”

In het voortraject werken jullie nauw samen, hoe is de rolverdeling op de set?
“Ik sta achter de camera en zie wat er op dat moment voor de lens gebeurt. Kees staat bij de computer en houdt het grote geheel in de gaten. Zo zitten we er samen bovenop om het juiste beeld te vangen.”

Amsterdam of Londen?
“Allebei en meer! We willen zo flexibel mogelijk zijn en hebben dus ook geen eigen studio. We willen in ons werk stappen blijven maken zonder dat we kiezen voor veiligheid en comfort. We blijven onszelf op die manier constant uitdagen.”

What’s next?
“Deze zomer gaan we ieder twee maanden focussen op onze eigen projecten. Kees op zijn grafische projecten en ik op mijn eigen project dat volgend jaar te zien is op de Rotterdam Art Fair.”

Spannend! Maar Meinke Klein komt terug?
“Jazeker, ik zou de projecten die we samen maken niet alleen kunnen doen. Onze samenwerking maakt het Meinke Klein. Naast ons eigen werk willen we dit graag zo doorzetten. Daarin kan ik niet zonder Kees!”

Tot 28 augustus 2015 is het werk van Meinke Klein elke vrijdag van 10 tot 4 uur te zien in de The Replay Boardroom Gallery op de Herengracht 280 in Amsterdam.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.