Top menu

Nieuwe visies op de Amsterdamse modeweek

Maandagavond 13 juli wordt de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam afgesloten met ‘Future Generation.’ Een show gecureerd door Peter Leferink, hoofddocent Fashion&Design op AMFI, en eigenaar van PCL.

Leferink koos zeven ontwerpers en collectieven die op een andere manier kijken naar het hedendaagse modesysteem. Jazz Kuipers, Jef Montes, Maison the Faux, Schueller de Waal, Lisa Konno, Das Leben am Haverkamp en Anne van den Boogaard krijgen een platform om hun visie te presenteren. Renee van der Hoek spreekt Peter C. Leferink

Je hebt deze groep geselecteerd onder de noemer ‘Future Generation’, wat maakt hun visie zo bijzonder?
“Ik kreeg van FashionWeek Amsterdam de kans om een groep samen te stellen met ontwerpers die elk een eigen visie presenteren op het modesysteem dat niet meer goed functioneert. Het is niet voor niks dat trendforecaster Lidewij Edelkoort begin dit jaar aankondigde ‘Mode is dood!’ Deze ontwerpers zijn inventief en vinden oplossingen voor de problemen die de industrie met zich meebrengt. Waar de een kijkt naar duurzaamheid, kijkt de ander naar innovatie in materiaal. Maar ook hoe productie naar hun eigen hand is gezet. Deze Future Generation verbeeld een duidelijke visie op de toekomst. Ik geloof overigens niet dat dit de enige groep inventieve ontwerpers is. Maar voor mij als curator laten ze een gevarieerd beeld zien. Volgend jaar zal er weer een nieuwe groep op staan. Ik merk dat in het onderwijs ook, het huidige systeem veranderd en het is nu de tijd om deze nieuwe initiatieven een platform te geven.”

Hoe gaat de show in z’n werk?
“De show begint met traditionele catwalk shows van Jazz Kuipers en vervolgens Jef Montes (foto). Deze ontwerpers zijn erg verschillend in stijl, dat gaat een mooi contrast geven. Vervolgens zullen de andere vijf hun visie op mode – waarvan kleding een onderdeel van uitmaakt – heel verschillend presenteren aan het publiek. Ook hier denken zij op een andere manier na over vormen van presenteren. Ze hebben carte blanche gekregen om een presentatiemodel te bedenken die past bij hun eigen statement.”

Toch een kritisch punt, een groep modeontwerpers presenteren hun collecties op een van de meest traditionele platforms die er is: Fashion Week. Hoe kijk je hier tegenaan?
“Fashion Week is juist een ideaal platform voor een show als dit. Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam laat een breed beeld zien van de Nederlandse mode van vandaag. Aan de ene kant traditionele catwalk shows van grote merken, maar ook LAB shows en shows als Lichting waar juist jong talent de kans krijgen. Voor mij is het de ultieme host en ben heel blij met de mogelijkheid.”

Future Generation is maandag 13 juli de slotshow. Na de show wordt door FashionWeek Nederland en de Raad van advies een winnaar gekozen die zijn of haar collectie mag presenteren tijdens de modeweek in Madrid.

Gerelateerde Artikelen:


Een reactie op Nieuwe visies op de Amsterdamse modeweek

  1. saskia 10 juli 2015 om 16:08 #

    Beste Georgette, Voor het maken van een teaser van een TV format ism CCCP en bureauNY zijn we op zoek naar een jonge Nederlandse ontwerper m/v die in New York woont. Ken jij hem of haar toevallig? Dat zou echt fantastisch zijn.
    Alvast mij hartelijke dank en groet!

    Saskia Huybrechtse, Artistiek leider Parels voor de zwijnen
    http://www.parelsvoordezwijnen.com