Top menu

Jurken bloeien in het Rijks

In het Rijksmuseum is komend half jaar een overzicht van bloemenprints. De expositie in de kostuumvitrine is vormgegeven door lingerieontwerpster Marlies Dekkers.
Conservator Bianca du Mortier koos, met assistentie van Birthe Weijkamp, een selectie bloemenjurken en accessoires uit de omvangrijke mode –en kostuumcollectie.
Door Renee van der Hoek.

“Florals? For Spring? Groundbreaking.”
“Bovenstaande quote komt uit de film The Devil Wears Prada en omschrijft cynisch hoe trends blijven terugkomen. De expositie laat zien dat bloemenprints door de eeuwen heen aanwezig zijn. De vroegste jurk in de opstelling komt uit 1750, de meest recente van Edwin Oudshoorn uit 2014. De helft van de ongeveer vijftien jurken, waaronder een avondjurk van Nina Ricci, komen uit de jaren ‘30 van de vorige eeuw, een periode waar bloemen echt overal terug te vinden waren. In de vitrine met accessoires staat een asymmetrische bloemenhoed van Elsa Schiaparelli.”

Zeg Bianca du Mortier, bloemen in de mode zijn van alle tijden. Wat maakt deze selectie bijzonder?
“Het verschil in techniek, zo zijn er bloemen in stof geweven, op de stof geappliqueerd of met de hand geborduurd. Met deze expositie laten we zien hoe bloemen relevant zijn gebleven maar door de eeuwen heen zijn toepassing en smaak veranderd.”

Om het geheel een hedendaagse inslag te geven nodigde Du Mortier ontwerper Edwin Oudshoorn uit om twee van zijn ontwerpen te selecteren die “reageren” op de geschiedenis.

Edwin Oudshoorn: “De korte jurk, de enige in de opstelling, komt uit mijn collectie Return to Home uit 2014. De jurk heeft een bijpassende sjaal die het bloempatroon goed laat zien. De print is geïnspireerd op de jaren 50. De tweede jurk is een elegante avondjurk uit de Forget your Troubles (2012) collectie. Deze gouden avondjurk heeft een diep glitter decolleté dat rijkelijk versiert is met bloemen. Deze twee jurken laten mijn manier van werken goed zien maar ook mijn liefde voor bloemen.”

De expositie is vormgegeven door Marlies Dekkers. Op de vloer ligt kunstgras, een verwijzing naar de vele tuinfeesten en evenementen als paardenrennen die in het verleden populair waren als flaneerplek. Dekkers gaf de mannequins een overdreven versierd hoofd, telkens aangepast aan de bloemenjurk. Echter, de rijke kostuums vol met kleur hebben deze extra versiering eigenlijk niet nodig. De jurken kregen een mooie geslaagde, extra laag door ze op te stellen omringt door schilderijen met bloemtaferelen.

Foto: Japon met kopmouwen Nederland (?), ca. 1935-1940 zijde, katoen, metaal.

De expositie ‘Jurken in Bloei’ is tot en met 6 september 2015 in de Special Collections van het Rijksmuseum.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.