Top menu

Karl-Johan Persson: “Nederlanders kleden zich gevarieerd”

[M]et 109 winkels is Nederland een belangrijk land voor H&M. Topman Karl-Johan Persson: Het meeste plezier haal ik uit het bezoeken van winkels en praten met met collega’s.

Eenentwintig jaar geleden opende Hennes & Mauritz de eerste winkel in Nederland. Afgelopen donderdag volgde filiaal nummer 109 op de Amsterdamse Dam. Karl-Johan Persson, voorzitter van de raad van bestuur van het Zweedse kledingconcern, reisde naar Amsterdam om zijn nieuwe zes etages tellende aanwinst te bekijken.

Karl-Johan Persson is de kleinzoon van Erling Persson, die in 1947 H&M oprichtte. Karl-Johans vader Stefan Persson was verantwoordelijk voor de enorme internationale expansie sinds de jaren tachtig. H&M telt momenteel ruim 2100 winkels in 38 landen en presteert opvallend goed in Nederland. Na Zweden, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Amerika is Nederland de zesde grootste afzetmarkt.

Is Nederland H&M’s tweede thuismarkt? Persson: “Zeker als je naar de performance kijkt in relatie tot de omvang van het land ben ik onder de indruk van de zaken die we hier doen.” Persson, die regelmatig Nederland bezoekt snapt waarom H&M hier in de smaak valt.

Op straat zie ik niet één stijl, maar heel veel variatie. Nederlanders zijn modebewust, geïnteresseerd in mode en kwaliteit voor een goede prijs.

Van verzadiging is met 109 Nederlandse winkels volgens Persson beslist nog geen sprake, al zit Amsterdam intussen aardig vol en zijn de andere grote steden grotendeels ‘gedekt’,  de groei zit in de kleinere steden.

Persson geeft zelden interviews. Die vreten maar tijd. Zijn focus en “fun” ligt op reizen en H&M winkels bezoeken. Twee weken geleden opende H&M een vestiging in Istanbul, duizenden mensen stonden in de rij. De grote groeilanden zijn momenteel Amerika en China. Binnenkort vertrekt Persson naar Azië, waar onder meer in Singapore volgend jaar een winkel opent.

Deze week werd bekend dat H&M na het kopen van de resterende aandelen van Fabric Scandinavien (van de hippe ketens: Monki, Weekday, Cheap Monday) voor in totaal 79,4 miljoen dollar daarvan de eigenaar is geworden. Zoekt u expansie in compleet andere concepten dan H&M?

“Het is een andere manier van groeien. De ketens van Fabric Scandinavien zijn in Zweden al jaren bekend.  We houden van hun sterke concepten, originele winkelinrichtingen en de goede teams die er werken. We gaan hiermee expanderen en zetten internationaal iets nieuws en interessants op de markt.”

Eerder ontwikkelde u COS (Collection of Style). Hoogst modieuze kleding van goede kwaliteit en betaalbaar, maar duurder dan H&M. (Persson draagt zelf een slank gesneden COS-pak)

“In 2005 zagen we mogelijkheden voor iets nieuws en twee jaar later openden we tien winkels, dat zijn er nu ruim dertig in zeven landen. We geloven in COS en zoeken meer locaties, ook in Nederland, waar nu één winkel is in Den Haag.”

Collection of Style

Zou u qua prijs nog hoger durven te gaan, richting luxe?

“Er zijn geen plannen. We zijn goed in great value for money. Ja, het klopt dat topontwerpers hun ontwerpen momenteel erg duur verkopen, maar met COS leveren we al mode in een iets hoger segment. We zouden een stapje hoger zou kunnen, maar niet nu.”

Modieuze kleding verkopen voor lage prijzen, is dat de essentie van H&M?

“Je vergeet kwaliteit. Bij kwaliteit denk ik niet alleen aan stoffen die lang meegaan. Het gaat ook om verantwoorde kledingproductie, het milieu, de mensen die kleding maken. De afgelopen tien jaar hebben we hiernaar veel onderzoek gedaan, we zijn zeker voorlopers. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is geïntegreerd in onze strategie voor de toekomst. Ons doel is dat in 2020 alle katoenen kleding uit duurzame bronnen komt. Momenteel zijn we de vierde grootste afnemer in de wereld van biologisch katoen, het gaat de goede kant op.”

De katoenprijzen stegen dit jaar, evenals transport- en loonkosten. Toch gingen bij u de prijzen omlaag. Hoe kan dat?

“Ik kan alleen praten over onze laatste omzetcijfers, de marge was licht beïnvloed. Daarvóór profiteerden we van gunstige koersen, lonen en de katoenprijs, Nu is het omgedraaid, er is zeker sprake van druk op die factoren. Dit is niet alleen moeilijk voor ons, maar voor de hele mode-industrie. Veel bedrijven zullen gedwongen worden om prijzen te verhogen. Ons doel is vasthouden aan onze strategie: mode en kwaliteit voor de beste prijs. Maar de hoge inkoopprijzen zullen de winstmarge negatief beïnvloeden.”

U grootste concurrenten zijn Gap en Inditex (o.a.Zara). Hoe blijft u verrassend?

“Het gaat niet alleen over de grote ketens, er zijn ook goede lokale winkels. Concurrentie wordt per dag harder, winkels expanderen, ze worden beter. Wij innoveren meer in het aanbod; het afgelopen jaar zijn we meer mode gaan toevoegen, de kwaliteit is verbeterd, net als de prijzen. Meer kwaliteit voor de zelfde prijs.

Na uw afstuderen in 1999, zat u meteen in H&M’s raad van bestuur. Toch zette u in 2000 opeens een nieuw bedrijf op.

“Ik ben opgegroeid met H&M en wilde altijd betrokken zijn, al had ik geen specifieke positie in gedachten. Druk om in de zaak te gaan heb ik nooit gevoeld. Toch kon ik de verleiding niet weerstaan om European Netwerk op te zetten, een bedrijf gespecialiseerd in zakenreizen. Tegelijkertijd werkte ik parttime voor H&M. In 2004 heb ik mijn bedrijf verkocht en werk nu fulltime voor H&M. Het meeste plezier haal ik uit het bezoeken van winkels en praten met collega’s. Met vestigingen in 38 landen ben ik daar druk mee. Mijn vader, 63, bezoekt nog steeds winkels en geniet daarvan.”

Stefan Persson

Ziet u dingen in winkels waarvan u denkt, dat moet anders?

“Zeker. Elk bezoek is aanleiding tot verbetering. Die kunnen gaan over de verwachtingen van klanten, trends, stijlen en prijzen. Beslissingen neem we samen, het is niet zo dat ik binnenstap en bepaal wat fout is. We zijn een ‘platte’ organisatie, erg open en rechtdoorzee.”

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.