Top menu

Museum Arnhem: Alles behalve kleren

Alles behalve kleren gaat over Nederlandse modefotografie, en laat op eigenzinnige manier de tijdgeest zien die is vormgegeven door onder andere Nederlandse modetijdschriften als Avenue, BLVD en Fantastic Man.

De expositie geeft een overzicht van de naoorlogse geschiedenis van de modefotografie in Nederland. Van de jaren zestig tot aan nu vormden bladen als Avenue, Dutch, Re-Magazine, BLVD en BUTT/KUTT een kweekvijver en platform voor Nederlands fototalent en voor stylisten. Op deze manier heeft Nederland na de Tweede Wereldoorlog een vooruitstrevende en eigenzinnige positie in het verleggen van grenzen op het gebied van modefotografie en het herdefiniëren van schoonheidsidealen.

De tentoonstelling laat foto’s zien van Emmy Andriesse die fotografeerde voor Max Heymans, maar ook hedendaagse eigenzinnigheid van Viviane Sassen, Erwin Olaf, Sabrina Bongiovanni en Cornelie Tollens. Een open, nieuwsgierige en experimentele houding die door de hele tentoonstelling te voelen is. Het laat zien hoe de rol van thema’s als humor, erotiek en folklore veranderen met de tijd. Zo verschilt de erotiek van de jaren vijftig behoorlijk van de porno-chic die Matthias Vriens in de jaren negentig in Dutch liet zien.

Museum Arnhem. Van 14 juni t/m 13 september tijdens de tweede editie van het Fashion Festival Arnhem, dat van 5 juni t/m juli.

Bij de tentoonstelling komt een publicatie over Nederlandse modefotografie. Uitgegeven door Terra in samenwerking met ArtEZ. Alles behalve kleren ISBN 9789089896568. Volg mij via instagram @georgettekoning

Foto: Viviane Sassen

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.