Top menu

Lachend het weekend in: win deze Myomy tas

Welke bekende Nederlandse ontwerper ontwierp tassen voor Myomy? Stuur het goede antwoord naar g.koning@chello. De eerste goede inzending wint.

Marja Baas startte in 2007 met een relatie-geschenken webshop onder de naam Goodforall met fairtrade producten. Tot iemand haar vroeg of ze een idee had voor een tas.

Bij toeval ontmoette je iemand de je dat vroeg?
“Ja, degene stond op het punt om naar India te gaan om daar fairtrade producenten te helpen meer ‘up to market’ voor het westen te kunnen produceren. Doel: zo meer werkgelegenheid te creëren voor mensen uit de laagste kasten in India. Met de Design Academy hebben we dit vraagstuk uitgezet onder verschillende jonge designers. Het ontwerp van Ramon Middelkoop kwam hier uit voort. Na een publicatie van deze MY PAPER BAG in de Volkskrant werd ons vertrouwen in het sterke ontwerp bevestigd door het overweldigende aantal bestellingen.”

Goodforall heet nu Myomy do goods, waar staat dat voor?
“Het logo van Myomy is een vertaling van de Flower of Life. Dit eeuwenoude symbool van wijsheid herinnert ons eraan dat alles om ons heen met elkaar verbonden is, dat wij allemaal een eigen plek hebben binnen de eenheid die wij samen vormen. Met onze naamsverandering hebben wij het laatste stukje ‘groene sok’ achter ons gelaten. We zijn nu een van de meest bewuste modemerken van Europa. Met meer dan 250 verkooppunten in Nederland en agentschappen in Duitsland, Rusland, Australië, België.”

De tassen worden in samenwerking met jonge ontwerpers gemaakt, hoe gaat dat in zijn werk?
“Wij selecteren ontwerpers waarvan we denken dat zij passen bij ons merk en ons gedachtegoed. Dat kan jong talent zijn of een gevestigde naam. Wij zijn gestart met Ramon. De My Saddle Bag is ontworpen door Nikki Giling, na een zoektocht in het Arnhems Modekwartier kwamen we bij haar uit, en is zij direct mee op reis naar India gegaan. In augustus komen we met de Aduu Mal-lijn, ontworpen door Hans Ubbink. Deze lijn wordt in Mongolië geproduceerd en hier werken we samen met een collectief van Nederlandse bedrijven om toe te werken naar 100% biologisch afbreekbaar leer op grote schaal.

De tassen worden vanuit een duurzaam oogpunt ontwikkeld. Wat is precies
duurzaam aan deze tassen?
“Het leer is afkomstig van dieren die een goed leven hebben gehad bij boerenfamilies. Het looiproces van het Myomy-leer is aan continue verbetering onderhevig. Er worden zo min mogelijk schadelijke chemicaliën gebruikt zodat de kwaliteit van het drinkwater behouden blijft. In Mongolië waar we sinds kort produceren heeft de werkplaats de eerste stap richting een certificeringsproces gezet. Daar werken we ook –met andere Nederlandse bedrijven- aan volledig biologisch afbreekbaar leer.

Wat is er verder bijzonder aan de tassen?
“Al onze tassen zijn uniek, ze worden met de hand gemaakt door lokale ambachtsmensen in India en Mongolië. Zij werken in fairtrade werkplaatsen aan de hand van fairtrade principes. In India is dit proces volledig afgerond en in Mongolië wordt hier aan gewerkt. Werknemers bouwen een menswaardig bestaan op met goede gezondheidszorg en educatie voor de hele familie. Het zijn stappen in de richting van een mooiere wereld waarin we allemaal goed doen.”

Check: myomydogoods

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.