Top menu

Tien minuten met Tom Ford

Tom Ford (53) is een aangenaam tegengeluid in de modewereld. De Texaan maakt niet alleen het verschil met trendsettende geuren waarmee hij vanaf 2006 (Black Orchid) razendsnel een plaats verovert in de overvolle parfumwereld.

Ook met mode pakt hij het vanaf zijn eerste collectie onder eigen naam, gelanceerd in 2010, het net even anders aan. Afgelopen januari moedigt hij tijdens de presentatie van zijn mannencollectie in zijn Londense studio, zelf de pers aan om zoveel mogelijk foto’s te maken van zijn onwaarschijnlijk knappe modellen in perfecte pakken voorzien van motieven die refereren aan de jaren zestig. De aanwezige pers lacht besmuikt om Fords opmerking. Zij herinneren zich hoe de ontwerper vijf jaar geleden, tijdens het tonen van zijn eerste collectie, de aanwezigen, van journalist tot gast, gebiedt hun telefoon in te leveren, en zelfs een contract te ondertekenen opdat er niets uitlekt over de ontwerpen. Een bijzondere actie, de sociale media ontploft, iedereen heeft het Fords debuutcollectie.

Out of the box denken legt Ford al eerder geen windeieren. Begin jaren negentig tovert hij het bijna failliete Gucci om van suf stoffig in commercieel sexy. Hij ondersteunt zijn boodschap met controversiële advertentiecampagnes. Zo poseert in 2003 een vrouwelijk naakt met de G van Gucci geschoren in haar schaamhaar, inderdaad dan nog gangbaar. Sex sells, weet het marketinggenie Ford. De term To do a Gucci staat sindsdien synoniem aan het succesvol afstoffen van een ingeslapen modehuis.
Sinds 2004 bouwt Tom Ford aan zijn eigen mode-imperium dat inmiddels 104 winkels telt, 46 zelfstandige locaties en 58 shops-in-shop. Nieuwe openingen staan gepland. Kleine smet op Fords succesverhaal is de sluiting van een handvol verkooppunten in Azië. Maar geen paniek. “We zoeken betere locaties”, vertelt Ford in Londen. “Onderhandelingen zijn al gaande. Toen we begonnen op de Aziatische markt hadden we niet de macht die we nu hebben.”
Ford is president, ceo en eigenaar van zijn eigen merk. Zoekt hij ook naar ‘nieuw’ geld? “Nee”, antwoordt een van de best geklede mannen ter wereld, die zichtbaar houdt van een prikje Botox op zijn tijd. “Het gaat prima zo”, zegt Ford later op de dag vlak voor de lancering van alweer zijn 51ste geur, het fris oriëntaalse Extreme Noir uit de Signature-lijn.

Fords doel is een plek in de top vijf van luxemerken, naast Chanel, Dior, Louis Vuitton en Hermès. De tijd zal leren of dat lukt. Fords prijzen zijn in elk geval ‘rijk’. Voor wie geld geen rol speelt, kijkt niet op van een klassiek wit shirt van vijfhonderd euro of sneakers van duizend euro. Toppunt van luxe is een verfijnd Tom Ford maatpak, vanaf € 4000 tot ruim € 7000. “We hebben klanten – eigenlijk heel veel – die jaarlijks voor ruim een miljoen dollar besteden, ze komen binnen en bestellen: pak, pak, pak, pak, pak, pak”, zegt Dominico de Sole, Fords zakenpartner sinds zijn Gucci tijd. Talloze beroemde acteurs zweren bij Fords specialiteit, een fluwelen smoking van duizenden euro’s.
Voor wie zoveel geld niet heeft voor Tom Ford mode, maar wel onderdeel wil zijn van een premiumwereld, zijn er kwalitatief hoogstaande geuren. Met Tom Ford Beauty, make-up voor mannen is de Amerikaan een voorloper, zijn concealer om donkere wallen weg te werken is al onmisbaar voor veel mannen.

Tom Ford Noir Extreme 50 ml € 86,00. 110 ml € 126. Exclusief verkrijgbaar de Bijenkorf in Amsterdam.

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.