Top menu

Fashion Matters strikt Christophe Coppens voor modemaster

Fashion Matters is een 2-jarige master aan het Amsterdamse Sandberg instituut De bekende kunstenaar Christophe Coppens stelt het programma samen, begeleidt studenten en nodigt een keur aan gastdocenten uit. Inschrijven kan tot 1 april.

Christophe, wat voor studenten hoop je dat zich gaan aanmelden?
“Studenten die al met één of beide voeten in de modewereld staan, die een idee hebben waar ze naar toe willen, maar nog niet onmiddellijk weten hoe. Ik hoop op studenten die ontdekt hebben dat het in praktijk moeilijker gaat dan gedacht. Het doel is verder komen.”

Waarom heb je de uitnodiging van het Sandberg aangenomen?
“Ik ben zelf na ruim twintig jaar werken in de mode gestopt en wel op een nogal ‘geweldadige’ manier: ik heb abrupt de stekker uit het bedrijf getrokken. Ik twijfelde al lang hoe ik verder wilde. Ik had niet echt de helderheid en kracht meer om te bepalen welke richting ik op moest. Het ging niet alleen om mij, bij mijn bedrijf waren ook veel mensen bij betrokken, van medewerkers tot fabrikanten en financiers.

“Toen ik drie jaar terug stopte was dat geen fijn moment. Sindsdien ben ik altijd over mode blijven nadenken. Op deze master wil ik met een nieuwe generatie, en met alle middelen en mogelijkheden die er nu zijn, kijken hoe het wel kan. Ik heb niet de pretentie dat ik met de ongeveer vijftien masterstudenten tot nieuwe oplossingen ga komen, maar we komen beslist tot vijftien verschillende inzichten die samen een staalkaart zijn van hoe het wel zou kunnen.”

Je hebt erg lang gewerkt in de mode, dat geeft toch ook aan dat het heel erg boeiend is?
“Ja! Ik vind mode nog altijd fantastisch. Er is zoveel dat ik dagelijks mis: het werken met textiel, contact met fabrikanten, iets maken tot een geheel. Ik volg alle modeweken op de voet, zie dingen die mijn hart sneller laten kloppen, zoals een show van het Japanse Anrealage, over de werking van echt licht en donker in kleding.
“Wat heel belangrijk is aan deze master is dat we niet uitgaan van het idee dat alles slecht is in de mode. Heel veel werkt wel. Er zijn mooie carrières mogelijk, voor een modehuis werken, in een structuur werken, zelf mooie dingen maken. Of kijk naar shows, dat zijn geoliede machines.”

Maar zeker is dat er veel gaande is in de mode.
“Ja, het lijkt op een groot woud met heel veel hindernissen, dat maakt het zo ingewikkeld. Dat het vroeger eenvoudiger was, kan ik nu uitleggen omdat ik in een andere tijd begon. Vijfentwintig jaar geleden was het duidelijk dat als je wilde slagen in de mode je naar Parijs moest gaan, en je zorgde maar dat je het geld daarvoor vond. Punt.
“Ik vind het fijn om te zien dat er nu een nieuwe generatie ontwerpers is, zoals Pauline van Dongen of de Belgische Katrien van Hecke. Zij leiden kleine bedrijven, en denken heel gefocust, fantastisch.”

Kun je iets vertellen over het masterprogramma?
“Dat wordt ongelofelijke mooi. In het eerste jaar werk ik onder andere met themamaanden. Er is bijvoorbeeld een maand over retail, met inkopers van interessante en bekende winkels. Er is ook een maand die heel banaal money heet, met boekhouders en bankiers die de financiële kant belichten. Ook is er een maand rond nieuwe technologieën met specialisten en ontwerpers op het gebied van de draagbare technologie en sensoren.

“Het eerst jaar gaat vooral over zoveel mogelijk tegenstrijdige opinies in hoofden te planten, alles helemaal open gooien, en zo wijd mogelijk te denken, door zoveel mogelijk verschillende tutors langs te laten komen. Ik begeleid iedereen individueel. Het doel na twee jaar is een eindresultaat, en dat er weer een grote stap kan worden gezet.

Je werkt nu in Los Angeles. Waarom ga je deze master in Amsterdam geven?
“Ik kijk enorm uit naar de interactie met de studenten, want ik werk nu drie jaar als kunstenaar, dat is wat wilde, maar het is ook heel hard: ik en mezelf in een atelier waar het vroeger altijd een komen en gaan was van mensen.
Nog een reden is dat het Sandberg Instituut op een inspirerende plek staat, naast de Gerrit Rietveld academie waar verschillende ateliers zijn waar van alles gemaakt kan worden. Ik heb er zin in!” Beeld: Christophe Coppens. No References. 2008. Foto: Javier Barcala.

Inschrijven kan tot 1 april. www.sandberg.nl/fashionmatters Check ook voor updates, het interessante docententeam en andere samenwerkingen.

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.