Top menu

ArtEZ open dag: mode leren met een handschrift

De modeafdeling van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten heeft sinds 1953 veel succesvolle ontwerpers voortgebracht, zoals Viktor & Rolf en Iris van Herpen. Zaterdag is de open dag van het master programma, dat bestaat uit Fashion Design en Fashion Strategy. Studenten van beide masters tonen zaterdag hun werk.

Sinds vorig jaar heeft de master Fashion Design een nieuwe hoofddocent, Mark van Vorstenbos, hij is ook een van de drijvende krachten achter het label YOUASME MEASYOU. Onder Van Vorstenbos gaat de master een andere richting op. Interview door Renee van der Hoek.

Wat is er veranderd onder jouw leiding?
“Het tweejarige programma is meer een verhaal geworden met een kop en staart. Ik wil de studenten laten nadenken over hoe ze zichzelf positioneren met het product wat ze maken. Ze willen werken in een industrie die constant verandert, wat kunnen ze bijdragen? Volgens mij is de enige manier om nu nog een plek te veroveren als je echt weet wat de relevantie en toegevoegde waarde van jouw handschrift is. Ook ligt er focus op de manier waarop we met materiaal omgaan: technische innovatie, intuïtie en tactiliteit zijn belangrijke pijlers.
“De studenten van dit jaar, Generation 16, hebben tijdens de fashion week in Parijs hun werk gepresenteerd. Normaal is de presentatie het eindstation, nu zijn er tijdens het laatste semester studiobezoeken en expertmeetings. Daar spreken studenten met professionals uit allerlei disciplines in de mode. Vorig jaar o.a. met Lucas Ossendrijver, 10magazine’s Hector Castro en Cristophe Mollet. Het levert waardevolle kennis en netwerken op.”

Je bent zelf als designer werkzaam in de mode. Wat geef je de studenten mee?
“ Een realistisch beeld van het werkveld. We werken allemaal uit liefde in de mode. Ik denk dat het idee van sterontwerper niet meer van deze tijd is. Je werkt namelijk zelden alleen, het is een groepsproces. Tijdens de master werken studenten daarom samen in 1 ruimte waar ze met elkaar kunnen sparren. Vriendelijkheid naar jezelf en naar elkaar is een van mijn belangrijkste kernwaarden.”

Ontmoedig je studenten om snel een eigen label te beginnen?
“Ik stimuleer het zeker niet nee. Ik wil dat ze nadenken over de industrie. Het is geen realistisch beeld meer om te denken dat je na het halen van je master gelijk staat met bedrijven die al jaren bezig zijn. Je moet je blijven ontwikkelen en zoveel mogelijk praktijkervaring op doen. Ik heb zelf ook pas na 20 jaar werken in de industrie mijn merk opgezet.”

En de toelating?
“Die werkt in eerste instantie door middel van het bekijken van de portfolio’s. Authentiek talent herkennen we in een split second en ook of iemand past bij de opleiding en over voldoende handschrift beschikt. Vervolgens word je uitgenodigd voor een nader kennismakingsgesprek om motivatie en ambitie te toetsen.

14 maart. Open dag master programma op ArtEZ. Kortestraat 27, Arnhem. José Teunissen (Hoofd Fashion Strategy) en Mark van Vorstenbos geven een presentatie. Tijd: 10:00 – 16:00 uur.  Foto: ontwerp Anja Dragan, Generation 15.

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.