Top menu

V&D lanceert jong talent Bastian Visch

Bastian Visch, ex-student Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, won in juli de jaarlijkse Lichting 2014-prijs met een nomadische mannencollectie met schaduwrijke 3D-fotoprints in fascinerende kleuren.

Lichting-sponsor V&D nam een deel van de collectie in productie, en die is nu te koop. En daar gaan niet alleen mannen blij van worden.

Nog even terugblikken, wat maakt je collectie zo goed?

“In de collectie komt echt alles samen in vorm en in textiel. Mijn uitgangspunt was de zoektocht naar objectieve schoonheid: schoonheid die overal aanwezig is. Ik kwam al snel op lichtinval, hoe licht valt op textiel, en hoe er dan een patroon ontstaat. Ik heb die effecten gevangen in 3D- fotoprints. Wat ook meespeelde is dat ik zocht naar een nieuwe techniek die nog niet bestond, iets anders dan bijvoorbeeld denimwassingen”.

Bij de voorgaande Lichting-prijs kreeg de winnaar een geldbedrag, nu een collectie, leuker?

“Ik vind dat ik écht iets heb aan deze prijs, omdat er echt kleding wordt geproduceerd door V&D. Van voorafgaande winnaars hoorde ik dat het geld vooral was opgegaan aan allerlei bijzaken, en een collectie hebben ze er niet mee gemaakt.”

Hoe verliep de V&D-samenwerking, en wat is er nu te koop?

“Na Lichting zijn we snel begonnen. Groot voordeel, de ontwerpen waren er natuurlijk al, alles stond op computerbestanden tot en met de patronen. Geproduceerd zijn het bomberjack, een sweater, een blazertje, blouse en broek en het meeste in drie verschillende kleuren.

Wat mooi is, de kleding wijkt amper af van de originele collectie. Het colbert was van wol, en is nu van katoen-linnen, en de sweater en bomber zijn er nu ook in kleinere maten, geschikt voor vrouwen.”

Waar ben je nu mee bezig?

“Ik richt me op de volgende collectie, en ga door met dezelfde techniek – de symboliek van licht. Ik ga daarvoor een donkere kamer maken en dan experimenteren. De presentatie van die collectie zal in juli 2015 zijn, ergens tijdens een fashion week. Ik wil ooit graag richting Parijs. Oja, het blijft bij mannenkleding.

Kun je nog iets vertellen over de geflockte schoenen en de grote hoed uit je afstudeercollectie, die helaas niet in productie zijn genomen?

“Wat de schoenen betreft, die gaan over contrasten,  en zijn een pacifistisch symbool. Dus heb ik legerboots geflockt zodat ze nu een zachte uitstraling hebben. Voor de hoed heb ik allemaal bestaande modellen bestudeerd en verwerkt in een nieuw model. Zo loopt de bolle vorm van een bolhoed over in een cone-vorm die opeens plat wordt. Ik kan ze zelf maken, 1 per dag, en wil ze gaan verkopen via mijn webshop. Kijk, ik zet even een hoed op. Ja ik heb een heel groot hoofd.”

De collectie is te koop in zo’n 27 V&D-vestigingen en online. Prijzen vanaf € 60 voor de sweater. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.