Top menu

Collectie Arnhem showt intrigerende collectie

Vandaag showen 24 derdejaars studenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten voor de 17e keer Collectie Arnhem.

Collectie Arnhem wordt traditiegetrouw voor het reguliere catwalk programma van de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam off schedule geshowd.

Independent Fashion Daily correspondent Renee van der Hoek in gesprek met Max Beets, woordvoerder van Collectie Arnhem 2015, over Dataflow, een kleurrijke collectie met veel prints.

De collectie heet Dataflow en is gebaseerd op grids, vanwaar dit concept?
“Wij zijn als groep begonnen met het verzamelen van inspirerende informatie. Al snel herkenden we bepaalde patronen: hoe we met elkaar communiceren, hoe we over bepaalde dingen denken, maar ook over het ontwerpproces van Collectie Arnhem. Hierdoor zijn we gaan nadenken over ordening, en hebben onze persoonlijke gegevens omgezet in algoritmes en grids. Ze hebben het ontwerpproces bepaald.”

Hoe zien we dat terug in de collectie?
“We hebben bijvoorbeeld onze telefoonnummers omgezet in kleuren waardoor er een gevarieerd kleurbeeld ontstaat. Ook andere prints zijn tot stand gekomen door onze persoonlijke gegevens in te voeren in een grafiek, de resultaten vormen de basis voor de dessins. Dit proces geldt ook voor de materialen en silhouetten. Aan de hand van het rangschikken van data ontstonden er ook vormen, en hebben we stoffen gekozen.

Normaal beginnen wij ons proces met mouleren en ontstaan er op die manier vormen. Alleen dit keer hebben we ook dit proces geordend. Als een van ons startte met mouleren, dan moest hij of zij rekening houden met bijvoorbeeld haar geboortedatum. Stel iemand was geboren op 1 april, dan mocht degene één keer knippen en vier keer vouwen. Hierin daagden we onszelf ook uit door te spelen met het gegeven: wat wordt vooraf bepaald en wat kan ik hierin nog veranderen.”

Ingewikkeld met 24 studenten!
“Eigenlijk werkte het heel goed. We zijn een groep met 24 sterke persoonlijkheden en door deze regels creëerden we structuur. En alle regels golden voor iedereen, ook fijn want dat schiep duidelijkheid onderling.”

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.