Top menu

MOAM doet vluggertje op Looiersgracht

Woensdag opent Generation 2015, curated by MOAM. Te zien is het werk van 26 exposanten. De expositie ‘Van Aa to Zz’ is slechts 180 minuten open.

Dit is dus de aller-snelste multidisciplinaire expositie ever, Martijn Nekoui?

“Sneller dan het licht! Tegenwoordig kun je alles terug vinden op internet of eeuwig bezoeken. Terwijl de jonge generatie van snelheid houdt. Daarom is deze expositie ook slechts 180 minuten open en daarna nooit meer te zien”.

Hoe kwam je op het idee?

“Met mijn MOAM-projecten koppel ik mode altijd aan andere disciplines, maar met deze expositie is het een mengelmoes geworden. Juist die veelzijdigheid aan disciplines – van 3D-kunst tot documentaire en performance art – vind ik tof. Het idee is nu om eens in de twee jaar een ‘Generation-expositie’ te organiseren, zo ben ik niet elk jaar verplicht om 26 talenten te vinden.”

Welke disciplines exposeren, en welke waren lastig te vinden, en waar is een overschot aan?

“Iedereen is tegenwoordig fotograaf, model of DJ. Dus aan fotografie had ik geen gebrek, maar de kunst is juist fotografen te vinden die uniek zijn zoals Carlijn Jacobs. Zij is echt innovatief, dus ik ben heel blij dat ze mee doet.
Geluidskunstenaars daarentegen zijn een stuk lastiger te vinden, misschien juist omdat we in een beeldcultuur leven en geluid moeilijk te exposen is, maar met Anna Orlikowska heb ik echt een toptalent gevonden”.

Op welke criteria heb je de deelnemers geselecteerd?

“In heb in het begin verschillende modeprominenten -van trendwatchers tot academiehoofden en van curatoren tot bladenmakers – gevraagd welke talenten ze kenden. Daarna zijn wij zelf bij MOAM gaan werken met het alfabetidee en dat ging heel organisch, we kwamen snel tot 26 talenten.”

Moest je lang zoeken naar iemand met de Q- achternaam?

“Manouk Quint kende ik toevallig, omdat ze ook werkt voor Mick Keus – mijn jeansheld. De ‘I’ en de ‘X’ waren lastiger.

Ik ben van de mode, dus bij welke letter hoort het grote modetalent?

“Een goed begin is het halve werk; dus de letter A heb ik gekoppeld aan mannenontwerper Gino Anthonisse (foto) – een jonge designer die dit jaar is afgestudeerd aan KABK, hij heeft speciaal voor deze expositie een supertof mannenpak gemaakt. En ook het gezegde ‘save the best for last’ gaat op bij deze expositie; het lingerie-korset van Tess van zalige is een prachtige afsluiter van de 26 talenten!”

Foto: Bibian Bingen. Generation 2015, curated by MOAM. Woensdag 21 januari. Looiersgracht 60, Amsterdam.18:00-21:00. Volg mij op instagram @georgettekoning voor een beeldverslag.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.