Top menu

Onder de dekens

Dekens? Weet de jeugd die is opgegroeid onder een dekbed nog wel wat dat zijn?

In elk geval had Burberry Prorsum nog een partij opgeduikeld, en ze gepromoveerd tot omslagdoek. Oja, het Britse huis dat wordt geleid door Christopher Bailey had toch nog wat eigens aan de dekens toegevoegd: de initialen van de modellen die ze droegen. De omslagdoek is ongetwijfeld het eerste en dus oudste ‘kledingstuk’ en door de eeuwen heen nooit verdwenen.

Natuurlijk, de uitvinding van de mouw maakte de omslagdoek in veel gevallen overbodig. Maar als bijvoorbeeld de jurkenmode weer eens zo extreem werd met wijde crinolines dat geen jas erover paste, dan kwam de omslagdoek weer fijn van pas.

Het is alweer ruim tien jaar geleden als de toenmalige prinses Máxima aankomt met de pashmina, een royale omslagdoek van kostbaar kasjmier, zo fijn van garen dat de doek door een ring is het halen. De pashmina schopt het tot trend, en iedereen wordt aangemoedigd om de warme doek in zoveel mogelijk kleuren te kopen.

Er is waarschijnlijk één vrouw die dat ook werkelijke doet, Máxi’s schoonmoeder Beatrix. Bezit deze vrouw eigenlijk wel een jas? In elk geval, omslagdoeken heeft ze in alle kleuren en maten, en het liefst royaal afgezet met nertsbont. Wedden dat ze spaart voor een Burberry Prorsum exemplaar, met ingeweven initialen?

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.