Top menu

Tim Brückmann van Wunderwerk: “Wij haten plastic; in kleding en milieu”

Wat sport en ‘groene’ mode met elkaar te maken hebben? Voor Heiko Wunder en Tim Brückmann leidde fanatiek sporten tot Wunderwerk, nu Duitslands meest succesvolle groene label.

Ze kennen elkaar al jaren, Heiko Wunder en Tim Brückmann. Sinds 2011 runnen ze het groene label Wunderwerk. Eerder studeerden beiden economie. Wunder ging vervolgens aan de slag als productmanager voor grote bedrijven als Tom Tailor en Esprit, en Brückmann ging werken voor een groot denimbedrijf. Tot ze beseften dat ze moesten stoppen met op de ‘normale’ manier werken, en nog uitsluitend duurzaam wilden werken. Dat was begin in 2011, Brückmann deed inmiddels ook de distributie voor duurzame merken, waaronder het Britse People Tree. En hij zag die merken enorm groeien.

Terugblikkend wisten Wunder en Brückmann eigenlijk al veel langer dat ze ooit een groen merk wilden oprichten. Dat zit zo. Vroeger waren ze fanatieke windsurfers, Wunder was zelfs professional – hij deed wekelijks mee aan wedstrijden. Brückmann financierde zijn economiestudie met het geven van duiklessen. Allebei zijn ze verslingerd aan sporten die in de natuur worden beoefend, zoals ook snowboarden.

Door het buiten sporten werden Wunder en Brückmann doorlopend geconfronteerd met de vernietiging van de natuur. Brückmanns zag het tijdens het duiken: “Vooral als je diep duikt kom je altijd rondzwevend plastic tegen. Het is nu een groot milieuprobleem. Had je ooit het stenen tijdperk, daarna het bronzen tijdperk, nu hebben we het plastic tijdperk. We kunnen niet meer terug.”

Wunderwerk zet alles op alles om zo groen mogelijk te produceren. Zo proberen ze in hun ontwerpen als het even kan minerale oliën – plastic – te vermijden. Brückmann: “We haten plastic, ook thuis willen het zo weinig mogelijk zien, maar ik heb een televisie en die is van plastic, net als de meeste onderdelen van de computer. Maar als we voor onze kleding de keus hebben, dan valt die keus nooit op plastic. “

Is Wunderwerk honderd procent groen?

“Op 0,1 procent na. In onze denim zit elastaan, we zijn met een producent druk aan het zoeken naar een alternatief. We hopen dat we de eerste zijn. Dat is goede pr, want de eerste zijn met iets, dat telt sterk in de groene gemeenschap. Als het klopt, houdt iedereen van je. Als het lukt, willen we dat iedereen het gaat gebruiken, want delen is de enige manier om de wereld beter te maken. In de groene gemeenschap is iedereen zo. We moeten focussen op de toekomst, en die beter maken.”

Is Wunderwerk een van die zeldzame bijna volledig groene labels?

“Dat is moeilijk met zekerheid vast te stellen, maar ik denk dat we groener zijn dan iedereen. We willen echt geen plastic op het lichaam, en ook niet in het milieu.

We houden daarom ook niet van het recyclen van plastic flessen tot stoffen. We willen uit de cirkel blijven.”

Begin jaren negentig was er sprake van een groene golf, waarom is die niet doorgebroken?

“De mensen waren er niet klaar voor. Tegenwoordig wordt in Duitsland in elke supermarkt bio-eten verkocht. Voeding zorgt voor een versnelling, mensen zijn gaan nadenken over hun lifestyle. Na biologisch eten is de volgende stap het nadenken over wat we dagelijks aantrekken. Ook de ramp in Bangladesh met de ingestorte kledingfabriek heeft veel mensen aan het denken gezet.”

Nu is groene mode nog tamelijk niche, wordt het ooit standaard?

“Over tien jaar zullen er nog weinig merken zijn die werken met veel chemicaliën, er zijn dan veel fairtrade-labels. En weet je, als iedereen het doet is groen produceren op den duur ook nog voordeliger. Er zullen zeker meer merken volgen.”

Wat is de manier om groene mode te verkopen?

“Wij zeggen als we onze collectie tonen niet: ‘Hé! We zijn een duurzaam ecolabel’. Als we naar winkels gaan zeggen we dat we een heel goede collectie hebben. Pas na afloop zeggen we dat het vrijwel compleet eco is.

“We staan ook niet op de ecotradeshow in Berlijn, maar op de Premium beurs, voor de grote markt. Daar staan de meeste merken, we vinden dat we daar mee moeten mixen. Als we op die beurs overleven, dan overleven we overal.”

In Amsterdam stonden jullie wel op Mint, een ‘groen’ onderdeel van de Modefabriek.

“Dat komt omdat ons agentschap Charlie + Mary daar staat, ze zijn geweldig overigens. Mint vond ik een fijne beurs, goed georganiseerd door mensen die zich echt hebben verdiept in duurzaamheid. Het is als een familie die groeit, waardoor we ons echt een onderdeel van de groene beweging voelen. Ik denk dat Mint in de toekomst, over zo’n vijf jaar, een hele hal beslaat, in plaatst van een deel ervan. Hoe sneller hoe beter!”

Waarom gaan er dan ecolabels failliet?

“Op modegebied omdat simpelweg de modeachtergrond ontbreekt. Als een product er niet ‘mode’ uitziet, maar wel bio is, verkoopt het niet. Na twintig jaar ervaring, hebben Heiko en ik wel een idee hoe de business werkt. Ook is ons concept gestoeld op grote aantallen, wat prijzen betreft zijn we niet duurder dan ‘normale’ merken.”

De slogan van Wunderwerk is: More then organic. Licht eens toe?

“Dat houdt in dat het niet alleen gaat om certificaten, of over stoffen. Het gaat om een complete lifestyle.”

Het laten ontwikkelen van stoffen lijkt me erg kostbaar.

Dat is heel kostbaar, Heiko heeft goede contacten met de producenten van garens en stoffen. We waren het eerste bedrijf dat Modal Edelweiss verwerkte. Modal op zich is niet heel eco, maar het Oostenrijkse bedrijf Lenzing ontwikkelde Modal Edelweiss volgens een duurzaam proces uit bomen. In het begin moesten we als een van de eerste gebruikers constant uitleggen dat dit de duurzame Modal versie was, nu mensen beter geïnformeerd zijn geloven ze het. Meer merken gaan het nu gebruiken. Soms moet je barrières slechten.”

In Nederland wordt het merk vertegenwoordigd door Charlie + Mary, met zo’n veertig verkooppunten in Nederland. Wereldwijd ligt Wunderwerk in tegen de tweehonderd winkels. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.