Top menu

Het geheim van wol volgens Claes Iversen

Noteer vast: woensdag begint de jaarlijkse Wool Week in Pistache in Amsterdam. De begeleidende expositie, samengesteld door Frans Ankoné en Martijn Nekoui, toont talloze creatieve wolontwerpen. Zoals een visserstrui van Sjaak Hullekes, ontwerpen van Liselore Frowijn, Anbasja Blanken en Maison the Faux, een op military geïnspireerd ontwerp van Jan Boelo. Bas Kosters neemt de geitenwollensok als uitgangspunt. En er is meer. Exposant Claes Iversen toont couture in wol.

Claes, wol. Is het je lievelingsmateriaal?

“Zeker, ik zie het echt als een basisingrediënt, het is een mooi natuurproduct met heel veel mogelijkheden. Doordat wol gemengd wordt met andere materialen is het ook innovatief. Ik verwerk wol zowel klassiek, in jasjurken van cool wool, maar ook sportief, en modern in avondjurken van dunne fijne wol. Wol bestaat in heel mooie kwaliteiten.”

Een dankbaar materiaal om mee te werken dus, wat is het geheim van wol?

“In vergelijking met katoen en zijde is het een kneedbaar materiaal. Het geheim is stomen. Met hitte kun je vorm in wollen kleding stomen, maar ook een ontwerp heel ‘strak’ maken. Het is dus niet voor niks dat pakken van wol het mooist zitten.”

Voor de Wolweek heb je speciale jurk gemaakt.

“Ja een unieke couturejurk waarbij het gaat over constructie. Aan de achterkant is te zien hoe de binnenkant is gemaakt. Het oogt alsof de helft van de jurk is losgetrokken. Je ziet de needlepoint-techniek, dat houdt in dat de wollen stof geïntegreerd is met een andere stof, in dit geval transparant organza.”

Wie is de gelukkige die deze jurk gaat dragen?

“Toen ik er aan begon dacht ik niet aan een bepaalde persoon. Mijn uitgangspunt was techniek en ambacht. Ja natuurlijk, de jurk kan wel gedragen worden, dat zou wel zo mooi zijn, al moet degene wel durven, want de achterkant is nogal bloot!”

Waar ben je nu mee bezig?

“De eerste samples voor mijn tweede prêt-à-porter-collectie komen binnen. Ik ben dus bezig met de wintercollectie 2015/2016. De bedoeling is dat ik deze show in januari tijdens de fashion week, er zit veel wol in de collectie.”

Pistache Frederiksplein 6, Amsterdam. T/m zondag 9 november. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.