Top menu

Kiki’s Prada’s, Balenciaga’s, Marni’s en Céline’s

Nee het is niet dat Maastrichtse Kiki Niesten opeens toe was even iets anders en daarom een winkel opent in Amsterdam: Keuze van Kiki.

Niesten werkt al tijden samen met Alexander van Slobbe en hij opperde eens iets te doen met die gigantisch hoop designerkleding die ze de afgelopen dertig jaar als een eekhoorn bijeen had verzameld.

In de nieuwe, diepe winkel in de Herenstraat, vlakbij Van Slobbe’s winkel, licht Kiki Niesten samen met Alexander van Slobbe het bijzondere concept van Keuze van Kiki toe. Het concept draait om archiefstukken zoals Balenciaga’s uit de jaren tachtig en een jas uit Phoebe Philo’s eerste Céline collectie.

Mogelijk schokkend voor modeslachtoffers: het designerlabel is uit het kledingstuk gehaald! Het hangt nu in een gouden envelopje aan het kledingstuk. Op het nieuwe etiket staat ‘Keuze van Kiki’. (op verzoek wordt het authentieke label er weer in genaaid, maar liever niet, het immers gaat om de schoonheid van kledingstuk. Kiki: “Wie een logo wil moet naar de PC.” Alexander moppert iets over ‘labelgekte’)

Kiki, kun je uitleggen waarom je deze stukken zo lang verborgen hebt gehouden, en hoe kom jij er aan?

“Tijdens het inkopen koop ik altijd meerdere maten van een stuk. Zo nu en dan dacht ik: hé dat is echt een ‘zolderstuk’, een mooi stuk om te bewaren, ja op zolder. Had ik ze wel in de winkel gehangen, dan waren ze binnen een uur verkocht. Ik wilde ze bewaren. Een enkele keer hingen stukken wel in de winkel en heb ik ze gered van de uitverkoop, want een jas van Jil Sander hoort niet in de uitverkoop.

En toen kwam Alexander met het idee om als een curator een ‘nieuwe’ collectie samen te stellen en die te verkopen. In de winkel hangen nu 250 archiefstukken, aangevuld met basic breigoed dat ik ook in Maastricht verkoop, van die stukken die tijdloos en perfect zijn.” Alexander: “Kan je zo in de wasmachine gooien, ik heb een vest.”

Alexander jij cureert…

Alexander: “Ja wat ik altijd al raar vind is dat bij kunst, en zelfs tuinen, er wel een curator aan te pas komt, maar bij mode niet. Wordt mode ‘verzameld’ dan belandt het in een outlet, of valt het onder vintage of zo. Ook leuk daar niet van hoor.”

Je hebt wel erg veel zwart gecureerd.

“Omdat in zwart een silhouet altijd het best uitkomt.”

En vast ook omdat zwart bij modeliefhebbers altijd populair is. Hoelang kun je voort met Kiki’s zolderstukken?

“Kiki moet vooral flink blijven inkopen, hahahumhum. Het mooie is dat ze het zich kan permitteren. Dat is luxe. Het kan dus jaren doorgaan, in de winkel pas ik de collectie regelmatig aan, zo heb ik nog veel glitter hangen.”

Kiki vertel eens iets over de zogenaamde Hamerstukken?

“In de winkel hangen zo’n acht hamerstukken, zoals een bijzondere Prada-rok en een Céline-jas.  Hiervoor kunnen mensen zich inschrijven, en na een maand gaat het stuk naar de hoogste bieder, of niet, als er niet genoeg is geboden.”

Wie het nog niet begrijpt moet maar naar de winkel gaan waar een erg complete uitleg aan de muur hangt. Een langdradig verhaal, en nogal overbodig.

En Alexander, heb je het druk?

“Ik ben bezig met een groot project in China, dat gaat over behoud van ambacht. In maart en april is er al iets te zien in het Trappenmuseum.”

Trappenmuseum?

Alexander: “Tropenmuseum!” Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.