Top menu

Woensdag Global Denim Awards in Amsterdam

Woensdagavond heeft Amsterdam een wereldprimeur; de uitreiking van de allereerste Global Denim Awards.

In Denim City in De Hallen strijden zes internationale deelnemers om € 10.000: Stefano Ughetti (Milaan), Jonathan Christopher (Rotterdam), Fernanda Fernandes (Amsterdam), Gizem Turan (Istanbul), Bhavesh Samji (Londen) en Anneloes van Osselaer (Beijing). Elke deelnemer werkte met een denimweverij en showt vijf outfits.

De jury bestaat uit mensen met een blauw hart: Diesel-oprichter Adriano Goldschmied, Jason Denham van Denham de Jeanmaker, Rene Strolenberg van Tenue de Nîmes en de Amerikaanse modejournalist Norma Quinto van WWD.

Speciaal voor de Global Denim Awards 2014 onderbreekt deelnemer Anneloes van Osselaer haar wereldreis, en vliegt in vanuit Bali. Van Osselaer werkte tot voor kort in China waar ze de afgelopen drieënhalve jaar een designteam heeft opgezet voor Only.

Anneloes, je won in 2008 de Lichting G-Star Raw Talent Award met een duistere goth-collectie, ligt je voorkeur daar nog steeds?

“De ontwerpen voor de Denim Awards zijn ook vrij donker van stijl, ik heb voornamelijk zwarte denim gebruikt. Destijds had ik trouwens absoluut niet gedacht om met denim te werken.”

Denim als materiaal om mee te werken is dus nieuw voor jou?

“Best wel. Ik heb na het winnen van Lichting een tijdje voor G-star gewerkt, maar daar vooral non-denim items ontworpen. Voor Only in China heb ik even gewerkt met denim. Maar ik draag nooit denim, en was er tot voor kort totaal niet in geïnteresseerd.  Dus toen ik voor deelname werd benaderd door HTNK dacht ik in eerste instantie: nee, de Denim Awards is niks voor mij.”

Mooi dat je toch meedoet, how come?

“Ik ben er nog eens over gaan nadenken en realiseerde me dat het juist heel cool kan zijn, juíst omdat ik er niks mee heb is het een onwijs leuke uitdaging. Ik heb nu iets neergezet waar ik wel iets mee heb. Maar eigenlijk is denim voor mij compleet nieuw.”

Voorwaarde van de deelname is dat je moet werken met een denimweverij en zelf een stof moet ontwikkelen.

“Ik werd gekoppeld aan Prosperity Textile uit Hongkong, geografisch handig want ik woonde al in Beijing. Ik ben een paar keer langsgegaan, had alles gezien en bedacht dat ik een denim met diepte wilde ontwikkelen, met structuur. Maar in de collectie gebruik ik het ook als ‘platte’ stof.”

Kun je iets meer vertellen zonder je ontwerpen te verklappen?

“Ik heb uit denimafval breisels gemaakt, en ook denim met een bonteffect ontwikkeld.”

Heb je nu de smaak te pakken van denim, of gaat dat te ver?

“Ik stond er eerst helemaal niet voor open, en nu wel ja. Ik ben blij dat ik heb meegedaan. Denim is leuk om mee te werken en het was een geweldige uitdaging iets te maken wat ik zelf interessant vind, en ook draag. Een denimlabel beginnen? Wie weet, daar heb ik wel over nagedacht.”

Je hebt je Only-ontwerpbaan in China net opgezegd, wat ga je nu doen?

“Ik heb verschillende plannen. Donderdag ga ik weer naar Bali, verder reizen en nadenken. Ik zie wel wat op mijn pad komt.”

29 & 30 oktober 2014: KingPins Amsterdam
29 oktober 2014: Pre-opening of Denim City
29 oktober 2014: Global Denim Awards

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.