Top menu

The New Cocktail Look van SCHUELLER DE WAAL

Philipp Schueller en Rens de Waal werkten jarenlang voor internationale modelabels. Onlangs toonden ze hun eerste collectie in Parijs, in Atelier Neérlandais. IFD was erbij.

Ik vind jullie collectie erg verfrissend. Mee eens?

“Heel erg bedankt voor het woord ‘verfrissend’. Ons verlangen naar verfrissing is de belangrijkste reden waarom we überhaupt zijn begonnen.

Het uitgangspunt voor het universum van SCHUELLER DE WAAL is dat mode persoonlijk, intuïtief, verrassend en onderscheidend moet zijn. Om verschillende invalshoeken te creëren zijn wij altijd op zoek naar nieuwe technieken. Wat ons ook bezighoudt is oubollige gelegenheidskleding bekijken vanuit een nieuw perspectief. We brengen innovatie: New Cocktail.”

Hoe bevalt het runnen van een eigen merk, na jaren werken voor anderen?

“Het voelt te gek, maar tegelijkertijd een beetje geschift. De mogelijkheid onze eigen ideeën vrij te ontwikkelen en te realiseren vinden we erg prettig, dat was dan ook de belangrijkste reden om weer onafhankelijk te werk te gaan.

Geschift is de verandering; van een ontwerppositie waar alle publiciteit- en productiekanalen al gevestigd zijn, leveranciers je met open armen tegemoet komen en waar je iedere maand een vast salaris op je rekening binnen krijgt, naar een zelfstandige situatie zonder al die dingen. Heel uitdagend. Op sommige dagen denken wij dat we gek waren om onze banen op te zeggen… Maar ja, de hoop dat er juist nu ruimte is voor ‘brave ideas’ wint het gelukkig van de twijfels.

Het voelt zeker ‘vrijer’. Ook al hebben wij nu met de gebruikelijke problemen te maken die alle jonge ontwerpers tegenkomen, zoals de verplichte hoge stof-afname en onze kleine productieoplagen; het vraagt om creatieve oplossingen.

Het eigen baas zijn, in een eigen ritme werken, en eigen keuzes maken op het gebied van het ontwerpen en werken aan het imago van ons merk is voor ons ultieme luxe.”

Welk aspect is het leukst?

“Het ontwerpproces waarbij we twee designhandschriften uitwerken en ideeën ontwikkelen over de toekomst van de mode. Ook het multidisciplinaire aspect van een eigen label vinden wij heel stimulerend. Als ‘ontwikkelaar’ van een specifiek product, moet je aan zoveel aspecten denken.

Omdat we in onze vorige banen gewend waren om met eigen patroontekenaars en naaisters te werken, vinden we het fijn om ook nu gebruik te maken van externe hulp. De combinatie van technische professionals en designers levert de beste resultaten op.”

Jullie vinden het belangrijk dat jullie ontwerpen uitgesproken zijn, waarom?

“In de mode missen we verrassing, humor en expressiviteit. We voegen dat toe in onze collectie. Wij geloven dat de tijd van de hedendaagse sobere esthetiek voorbij is. Het woord ‘uitgesproken’ vullen we op verschillende manieren in. Letterlijk met opvallende printtechnieken en kleurgebruik, maar ook subtieler, in vorm en beeldtaal en de opbouw van een collectie. Het gaat erom dat de ontwerpen in minimale of maximale zin een fris gevoel oproepen. In het algemeen is het zo dat mensen zich best goed kleden, vaak in een sobere garderobe met funky sneakers. Maar waar is het randje? Hoogste tijd om te verrassen!”

Onze collectie voor zomer 2015 toont zeer uiteenlopende referenties: van albino inktvissen en slangen, orka’s, collage-geïnspireerde kunst en sculpturale vormen in schuimachtige materialen. Met een associatieve ‘knip & plak’-techniek combineren we de meest uiteenlopende elementen tot een eclectische mix, een symbiose van invloeden uit romantisch surrealisme en sci-fi. Dit uit zich in contrasterende texturen, materialen en kleuren en vernieuwende silhouetten. Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.