Top menu

Strawberry Earth debatteert over duurzaamheid

Zaterdag en zondag vindt de eerste Strawberry Earth Fair plaats. De Tolhuistuin in Amsterdam-Noord wordt omgetoverd tot een walhalla met het allerbeste op het gebied van duurzame mode, design, film en eten.

Het programma van de beurs is gericht op innovatie in de mode- en designindustrie. Op zaterdag is de talkshow The Future of Fashion, onder leiding van Simone Weimans (NOS Journaal, en trotse zus van). Zes mensen uit de mode-industrie gaan met elkaar in debat over de toekomst van duurzame mode. In het internationale panel zitten onder anderen Catarina Midby, head of sustainability and fashion Communication H&M en Tamsin Lejeune, oprichter en directeur van Ethical Fashion Forum uit London.

IFD is benieuwd naar een aantal zaken en interviewt Mette te Velde, een van de mede-oprichters van Strawberry Earth.

Hoe komt het volgens jou dat er met zeven kunstacademies in Nederland toch maar geen ontwerpers afstuderen die een duurzaam merk opzetten?

“Er zijn gelukkig wel ontwerpers die afstuderen en er voor kiezen hun label zo duurzaam mogelijk te produceren, maar dit gebeurt op een nog veel te kleine schaal. Het onderwerp “duurzaamheid” wordt onderbelicht op de Nederlandse opleidingen. Er is veel ruimte voor verbetering. De jonge garde heeft behoefte aan handvatten om praktisch met duurzame innovatie aan de slag te gaan. Als een ontwerper eenmaal in een bepaald ritme zit, moet diegene stevig in zijn of haar schoenen staan om het duurzame pad op te gaan. Dat vergt moed en pionierschap. Duurzame innovatie in de mode-industrie staat als thema nog onvoldoende op het curriculum van de opleidingen. Het is nog te veel een keuzevak, terwijl het standaard zou moeten zijn.

Strawberry Earth bestaat nu vijf jaar, op welke moment (en) ben je het meest trots?

“Op het eerste evenement dat we in 2008 organiseerden in cafe Waldorf in Amsterdam: Strawberries & Cream. Onze slogan was ‘get drunk for the environment’. Hoe meer we die avond dronken, hoe meer geld de eigenaar kon besteden aan het verduurzamen van het café waar we een fantastische avond beleefden. Ik blogde al een tijdje over duurzame initiatieven op Strawberryearth.com en dit was de eerste keer dat we een fysiek evenement organiseerden. Ik vond het zo leuk om de fans van Strawberry Earth te ontmoeten, en krachten te bundelen.

Ik kijk ook met heel veel genoegen terug op het evenement Strawberry Earth Wonderland dat we in 2010 organiseerden in Trouw Amsterdam. Dit was het allereerste evenement voor consumenten dat helemaal gericht was op de duurzame mode-industrie. We lieten die avond zien dat er heel veel mooie kleding te koop is die ook nog eens duurzaam en Fairtrade wordt geproduceerd. Ik kijk heel erg uit naar onze Strawberry Earth Fair.

Welke grote speler(s) uit de grote mode-industrie zou je graag willen uitnodigen?

Met wie ik graag eens in gesprek zou willen over duurzame innovatie in de mode-industrie is mannenmodeontwerper Lucas Ossendrijver van Lanvin. Ik heb hem in een interview horen pleiten voor slow fashion; de snelheid waarmee we nu nieuwe ontwerpen maken, druist tegen zijn gevoel in. Wordt al die kleding wel gedragen? Is het allemaal niet een beetje te veel? Een andere persoon die ik graag zou willen spreken is Amancio Ortega van Zara, een van de modelabels die op grote schaal mode produceert en de arbeidsomstandigheden daarbij lang niet altijd op orde heeft. Ik ben benieuwd of hij, in deze machtige positie, nadenkt over de gevolgen van deze massaproductie en of hij er voor open staat andere keuzes te maken. Dat gesprek ga ik graag aan.

Overigens heb ik nooit gemerkt dat mensen niet met ons in debat willen omdat we potentiële partners altijd op een positieve manier benaderen. We blijven altijd optimistisch en wijzen niet met een ‘vingertje’.

In het persbericht staat dat je hoopt dat het aanwezige publiek kritische vragen gaat stellen. Wat is jouw meest kritische vraag, en aan wie stel je die?

“Waar ik graag een antwoord op wil krijgen – met het oog op de massaproductie in de mode-industrie: ‘Is het mogelijk op grote schaal 100% duurzaam en fair te produceren, of is dat eigenlijk onrealistisch en moeten we naar schaalverkleining toe?’ Ik hoor heel graag wat een grote keten als H&M hier op te zeggen heeft.”

Fotografie: Anne Claire de Breij.

De talkshow ‘The Future of Fashion’ start zaterdag 11 oktober om 16:00 uur. Toegang is gratis voor bezoekers van Strawberry Earth Fair in de Tolhuistuin in Amsterdam (online reserveren voor de talkshow wordt aangeraden, kaarten voor de Strawberry Earth Fair – dagkaart: 10 euro – zijn hier te koop).

Volg mij op instagram: @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.