Top menu

Kijken bij Renée Bonte, sieradenontwerpster voor MTF

In Amsterdam openen dit weekend veel kunstenaars de deuren van hun atelier. Ook Renée Bonte laat morgen haar werk zien.  “Georganiseerde chaos”, zo typeert Renée Bonte de sieraden die zij ontwerpt voor onder andere Maison The Faux.  “Ik werk altijd met veel textuur en veel soorten materiaal, veel lagen en contrasten, bijvoorbeeld vergane glorie versus moderne kitsch. Ik hou ervan om voorwerpen die worden gezien als waardeloos om te zetten in treasures.

Waarom past je werk zo goed bij Maison The Faux?

Qua stijl houden we allebei erg van hysterie.  ‘More is more.’ Voor ons gaat het over meer dan alleen het kledingstuk of het sieraad, we denken over hoe we mensen weer waarde aan hun kleding/sieraden kunnen meegeven. Verder gaat het vooral om fun in life and fashion.

De laatste MTF-collectie ging over de moderne nomade. Ik heb gewerkt met materialen die het trekkersgevoel oproepen: touwen, buckles, klimelementen, reflectie en stenen. Alsof je alles met je mee moet kunnen dragen en weer losklikken/knopen als je op de plaats van bestemming bent en vervolgens weer opnieuw kan gebruiken.

Weet je al wat je gaat maken voor de volgende Maison The Faux collectie?

Die ontstaat op de reis!  Ik wil al tijden naar Japan, niet per se voor mijn werk, maar gewoon kijken, en dan zien waar het schip strandt. Ondertussen hoorde ik ook dat MTF graag wil dat ik weer sieraden voor ze ga maken. Ik ben de reis en het ontwerpen gaan samenvoegen.

Ik heb al wat afspraken staan met jonge ontwerpers als Comi Myob, maar ook met bijvoorbeeld het Mizuno College en Galleries. Ook heb ik al opties staan voor cursussen, maar ik wil me er ook niet al te vast op pinnen, omdat een reis ook een reis moet zijn en je dingen moet ontdekken.

In Japan kijk ik vooral uit naar technieken die eigenlijk voor mijn een ver van mijn bed show zijn. Zoals Yosegi Zaiku, een houttechniek waarbij verschillende lagen op elkaar worden gelijmd en die samen een mozaïek vormen. Dit ga ik in Hakone zien en beleven.Net als Maki-e, wat een laktechniek is met goud. Maar Origami lijkt me ook te gek.

Japan is ook het land bij uitstek van contrasten. Nergens is er zo’n grote tegenstelliung tussen futurisme en traditie, kitsch versus crafts, tussen popcultuur en spiritualiteit, ambacht en de consumptiemaatschappij. Ik wil die allemaal naast elkaar zetten en tonen dat het samen kan bestaan.

Wanneer zijn de nieuwe ontwerpen voor Maison The Faux te zien?

Tijdens de Amsterdam Fashion Week in januari. Vervolgens zal er nog een solo-expositie plaatsvinden.

Open Ateliers 27 september. Renée Bonte: Binnenkant 45, Amsterdam,van 15.00 tot 20.00 uur.

Volg Renée’s Japan reis via Ra-japan.tumblr.com en https://www.facebook.com/pages/Ra-Japan/772369182821704?ref=ts&fref=ts

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.