Top menu

Etsy op zoek naar Nederlandse mode

Etsy is sinds 2005 de marktplaats voor het kopen en verkopen van handgemaakte producten.

Ingrid Meijer werkt voor Etsy. Ze noemt Etsy een community, een mogelijkheid voor makers om dankzij een groot koperspubliek fulltime zelfstandig te kunnen worden, een plek voor kunstenaars en vormgevers.

Als modesite vraagt Independent Fashion Daily zich af of er veel Nederlandse modeontwerpers actief zijn op Etsy?

Ingrid Meijer: “In Nederland zitten zo goed als geen modeontwerpers op Etsy. Onbegrijpelijk. Ik heb zelf mode aan ArtEZ in Arnhem gestudeerd en ben na die opleiding samen met een Antwerpse die ik in New York had ontmoet begonnen met een eigen kledinglijn. Helaas was er niet op te boxen tegen de marges die ze in de retail vragen. We verkochten onze kleding in 4 landen, maar hielden er geen cent aan over. Etsy heeft heel lage fees. Als ze op de academie les zouden geven in hoe te verkopen (online), dan had je heel veel meer succesvolle Nederlandse ontwerpers gehad.”

Is Etsy wellicht minder geschikt voor ontwerpers met ambitie om door te breken in Parijs en die willen hangen in de beste winkels?

“Juist de illusie die een hoop Nederlandse ontwerpers hebben om hun kleding in Parijs te verkopen, remt ze af van het hebben van een bestaan waar ze daadwerkelijk gelukkig van kunnen worden: namelijk ontwerpen en maken (of laten maken op lokaal niveau). Van de 20 klasgenoten die in mijn jaar afstudeerden zit er maar 1 in Parijs. En die werkt voor een grote ontwerper. Ik ken een paar ontwerpers die in NL voor zichzelf werken en die geen steek vooruit komen.

Maar er is hoop, SLEM: Master of Footwear Innovation (is een internationaal georiënteerde opleiding, soort Post Doc voor schoenmaken in Waalwijk, van oorsprong de plek van het schoenmaken in Nederland) nam recent contact met me op; het beginnen van een Etsy shop is daar opgenomen in het curriculum. Het Italiaanse hoofd van SLEM vindt het belangrijk dat de schoenmakers allemaal een eigen bedrijf leren opzetten en gebruik weten te maken van de tools online die er in 2014 voor ze zijn.”

Hoe ontdekte jij Etsy?

“Ik werd erop gewezen door een vriendin. Wat ik met name sterk vond was het Etsy blog, éen van de eerste posts die ik las ging over een groepje makers die samen een boomhut gingen bouwen. Die vrijheid van creatief bezig zijn sprak me aan. Alsook de makercultuur op Etsy.”

Als (voormalig) vormgever sprak het concept van Etsy me aan; een ontzettend lage fee: 3,5% op de verkoopprijs en gratis beginnen (nou ja, 20 cent per product voor 4 maanden; koop 1 koffie op het station en je hebt 20 producten 4 maanden online staan.) En daarnaast ook volledig democratisch, iedereen die handgemaakt, vintage of supplies wil verkopen, mag dat. En wanneer dat niet goed genoeg is, verdwijnt dat toch weer na een poosje. Het middelt zichzelf uit.

Foto: The Knit Kid

Volg mij op instagram @georgettekoning

 Etsy’s komende samenwerking met de Nederlandse Crafts Council op de Dutch Design Week (18 t/m 26 oktober), laat zien dat craft en concept steeds meer één wordt, dat is op zich niet nieuw, maar internet maakt het wel nieuw.

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.