Top menu

Worden online mode-exposities een trend?

Via verkooppunten in Taiwan en via Instagram kwam het Amsterdamse label Nieuw Jurk, opgericht door Esther Meijer, in contact met klanten in Taiwan.

Esther zag dat jongeren selfies plaatsen in haar ontwerpen, met daarbij de hashtag Nieuw Jurk (#nieuwjurk). Ze werd nieuwsgierig naar hoe haar klanten social media gebruiken om zichzelf te presenteren en reisde haar ontwerpen achterna. Ze maakte een iPhone-documentaire waarin jongeren vragen beantwoorden over mode, globalisering en social media.

Nieuw Jurk showde ook haar collectie in Taipei. De organisatie van het evenement verliep volledig via social media en met name Facebook. Klanten maar ook it-kids met een half miljoen volgers waren model. In de AMPM Studio in Taipei organiseerde ze een pop-upshop waar de collectie direct te koop was.

Maar hoe kwam Esther Meijer op het idee van een online mode-expositie?

Het modeproject Nieuw Jurk <3 Taiwan is helemaal geïnspireerd door social media. Social media heeft er voor gezorgd dat de wereld kleiner is geworden; je kan wereldwijd vrienden maken en klanten genereren. Ik wilde dit project en de documentairefilmpjes op passende wijze exposeren. Omdat veel van de deelnemers uit Taiwan komen, en ik de hele wereld zie als mijn publiek, heb ik een online expositie georganiseerd. Met 1 klik kun alles bekijken.URL: www.nieuwjurklovestaiwan.com Instagram URL: www.instagram.com/nieuwjurk

Gaat dit een trend worden, online-exposeren?

Ik kan me zeker voorstellen dat online exposeren in opkomst is. Gelukkig ben ik de eerste, haha. Mensen kunnen in hun drukke bestaan zelf bepalen wanneer ze komen kijken. Daarnaast blijft het publiek niet beperkt tot een stad of land, en kun je iedereen erbij betrekken. Social media en internet wordt nog veel te weinig ingezet voor dit soort positieve wisselwerking.

Heeft zo’n expositie ook al invloed op de verkoop?

Tijdens de pop-upshop in Taipei heb ik bijna alles verkocht. Sommige klanten kopen een volledige outfit mét accessoires. Het heeft nieuwe verkooppunten opgeleverd, omdat je zichtbaar bent. En om in Nederland serieuzer genomen te worden, moet je vooral in het buitenland een project organiseren!

Hoe zit het met de aandacht van pers in Azië?

Aangezien ik geen enkel contact had met de Taiwanese modepers ben ik, eveneens via internet, op zoek gegaan naar een PR-bureau dat me kon ondersteunen bij het uitnodigen van pers. In Taiwan zijn het vooral de grote commerciële merken die shows organiseren, dus was het een behoorlijke zoektocht. Door mijn alternatieve aanpak, een show tijdens een event in een club in het Taiwanese nachtleven, waren ze bang dat er weinig pers op af zou komen. Normaliter werken die daar ’s avonds niet. Juist omdat mijn project iets nieuws was, en omdat ik als Westerse ontwerper een brug sloeg tussen Europa en Azië, is het tegenovergestelde gebeurd, en kwam de pers massaal op deze show af. De twee grootste kranten hebben een interview en artikel geplaatst naast vele magazines en blogs.

Volg mij op instagram @georgettekoning

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.