Top menu

De wonderlijke weefsels van Saba Tark

De presentatie Nomads of the World van Saba Tark is de eerste in een reeks exposities waarin het Centraal Museum en HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) veelbelovende talenten presenteren. Specialiteit van Saba Tark (1987, Bagdad) zijn intrigerende weefsels, in Utrecht toont ze haar laatste collectie, plus illustraties, textiel en een moodboard.

Saba, voor wie je werk nog niet kent, vertel.

Ik houd van rijke materialen, ik experimenteer graag met zelf ontwikkelde textiel-en moulage-technieken. De ondertoon van mijn ontwerpen is etnisch. Ik streef naar kwaliteit en bijzonder gebruik in materialen en silhouetten, en mijn focus ligt op haute couture.

Je bent gek op  weven, waarom is dit zo’n fijne techniek?

Weven is een van mijn favoriete ambachtelijke technieken, je kunt er heel veel kanten mee op door materialen en weefpatronen te combineren. Alle ontwerpen uit mijn laatste collectie, en het textiel van de schoenen, zijn met de hand geweven, door de 3D effecten lijkt het op breiwerk doordat ik verschillende weeftechnieken combineer. Door te weven heb ik met TU Eindhoven, nieuwe innovatieve materialen en garens ontwikkeld, die het maken van korsetten zonder patronen en zonder te stikken mogelijk maakt.

Jammer dat je net naast de Frans Molenaar prijs greep, waarom had jij hem moeten winnen?

Ja, ik vond het ook jammer. De finalisten waren allemaal van hoog niveau. Het is altijd moeilijk met wedstrijden om één iemand te kiezen. Het is net wat de jury op dat moment zoekt, denk ik.

Wat zijn je plannen, waar ben je mee bezig?

Ik heb nu de opening van mijn eerste solo expositie in het Centraal Museum achter de rug, de tentoonstelling loopt tot eind november. Het productie proces van mijn werk vergt veel tijd, kwaliteit staat bij mij altijd  nummer een, ik wil daarom niet haasten met een nieuwe collectie. Ik ben wel van plan om te showen op de volgende Amsterdam Fashion Week in januari.

Zondag 28 september word je in het Centraal Museum geïnterviewd door Edwin Jacobs,  de directeur van het museum, wat hoop je dat hij niet gaat vragen?

Pff dat is een moeilijk vraag. Ik sta overal voor open, en heb geen moeite om lastige vragen te beantwoorden, maar als ik iets moet kiezen dan hoop ik dat hij niks vraag over hoe mijn studie tijd was verlopen.

Tijd: 15.00 t/m 16.00 uur. Gratis (excl. entree). Reserveren mogelijk: +31 (0)30-2362353+31 (0)30-2362353, dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur of infocentrum@centraalmuseum.nl

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.