Top menu

Uit de Kunst

Mode en kunst vormen al jaren een perfect huwelijk. Voor deze winter verenigt Claudia Sträter beide in een uniek kunstproject.

“Het is geweldig hoe kunst mode inspireert, dus dacht ik dat wil ik ook met mode aantonen”, zegt Ger-Jan de Gilde, hoofd design van het Nederlandse modemerk. Als initiator selecteerde De Gilde vier kunstenaars die hij al een tijd bewondert, Dienke Dekker, Louise te Poele (foto), Niels Broszat en Anouk Griffioen. Op De Gilde’s verzoek maakten ze elk een bijzonder kunstwerk geïnspireerd op vier uiteenlopende Claudia Sträter winterthema’s.

Ger-Jan de Gilde toonde aan Niels Broszat de comfortabele Pearl Pastel collectie, met veel ontwerpen van nepbont. Broszat nam verschillende garens en stof mee naar huis. Daar schilderde hij op katoen een abstract kunstwerk, in de vorm van een familiewapen, met verfijnd harige structuren.

Totaal anders van sfeer is de schilderachtige foto van Louise te Poele. Voordat ze begon, nam ze veel foto’s van de Amazing Amazon collectie met onder andere een blazer in allover jaquard dierenpatroon en warme tinten als camel, zand, en cognac. Te Poele vertaalde dat beeld in een realistisch fotokunstwerk dat doet denken aan het werk van een oude meester.

Anouk Griffioen gaf in haar fotografische tekening het Charcoal Classic thema weer dat is geïnspireerd op mannenpakken, met klassieke elementen. Opvallend in Griffioens werk – houtskool op katoen – zijn een kantpatroon en overlopende degradé-effecten die ze inspireerde op een trenchcoat die in kleur overloopt van lichtgrijs naar donkergrijs.

Met als uitgangspunt een aantal looks met een jaren tachtig twist in primair rood, geel, zwart en wit, weefde textiel- en productontwerper Dienke Dekker een kleurrijk wandkleed met ruiten die terugkomen in Check Deluxe.

De kunstwerken die zijn geïnspireerd op de collecties worden vanaf XX geëxposeerd in het Amsterdamse Bijenkorf-filiaal. Gesigneerde, en genummerde reproducties op kleiner formaat zijn te koop, de gehele opbrengst gaat naar de stichting Unfair die jong talent een podium biedt.

 

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.