Top menu

September issues: Vogue vs. Harper’s

Oorlog in het schap tussen Vogue NL en Harper’s NL? Nou nee, zo erg is niet. Stiekem beetje jammer, want een wedstrijdje ‘wie-heeft-de-dikste’ is toch altijd uniek in mode. Daarom hier een eerste turf van de tussenstand. De einduitslag wordt natuurlijk pas later opgemaakt als de verkochte oplages bekend zijn.

Aantal Pagina’s:

Harper’s Bazaar:  292

Vogue: 260

Oordeel: Al ontloopt het elkaar niet veel, Cécile heeft de dikste. 1-0

Kanttekening: Het kan ook té dik. Het was ff zoeken, maar de eerste redactionele woorden van het septembernummer van de Amerikaanse Vogue staan op pagina 344.

Netto gewicht:

Harper’s Bazaar: 1020 gram

Vogue: 750 gram

Oordeel: Puntje voor Karin, want Cecile betaalt duidelijk meer verzendkosten. 1-1

Formaat:

Harper’s Bazaar:  33 x 24,5 cm

Vogue: 28,5 x 22 cm

Oordeel:

Puntje voor Karin omdat Vogue tóch fijner in je tas glijdt. Dikke punt punt voor Cécile, want dit formaat maakt indruk. 2-2

Kanttekening:

Harper’s USA meet 27.5 x 22.8 cm en Harper’s UK 29 x 21,5cm, beiden beduidend kleiner dan de Nederlandse. Vogue USA is 27, 7 x 20,3 cm en is dus ook kleiner dan Vogue NL. Vinden Hollanders een groot formaat dan toch fijner? Of is hier het papier goedkoper?

Prijs:

Harper’s Bazaar:   € 5,99

Vogue:   € 5,95

Oordeel: Gelijkspel. Min of meer. Op jaarbasis nog niet eens de prijs van een latte macchiato. Of een andere hippige koffie.

Aantal advertentie pagina’s:

Harper’s Bazaar: 69 pagina’s + 1 harde insert. Niet helder waar wat werd gebarterd, maar het Nationale Ballet betaalde ongetwijfeld minder dan Chanel.

Vogue: 58 pagina + 2 harde inserts + nog een stuk of wat barter-achtige pagina’s (“Vogue houdt van Nederlandse modemerken”).

Oordeel:

Onbeslist, want uiteindelijk gaat het natuurlijk om de harde pegels die binnen komen. Hebben we geen zicht op van een afstandje.

Kanttekening: opmerkelijk hoe Harper’s ook advertenties verkocht aan automerken, telefoonleveranciers en relatief veel reclame maakt voor edelstenen en cosmetica, terwijl de focus van Vogue ligt op mode.

Horoscoop:

Harper’s Boogschutter: moet niet zo’n dramaqueen zijn en plannen in de ijskast zetten

Vogue’s Boogschutter: is bijzonder populair door creativiteit en intelligentie.

Oordeel: Puntje voor Karin. Duidelijk. We nemen de horoscoop toch al niet serieus. Als er dan ook nog doem en verderf wordt aangekondigd, dan laat maar. 3-2

Tekstpagina’s:

Harper’s Bazaar: grofweg 70 tekst-achtig en 30 plaatje-praatje.

Vogue: zeg maar 55 tekst-achtig en 20 plaatje-praatje.

Oordeel: Hoewel de scheidslijn tussen écht lekker lezen en een plaatje-praatje niet altijd even helder is, gaat het punt duidelijk naar Cécile. Lezen is fijn. 3-4

Mode & Beauty series:

Harper’s Bazaar:  8 series op in 86 pagina’s.

Vogue: 8 series, in totaal 77 pagina’s.

Oordeel: Puntje gaat wederom naar Cécile. Het lijkt wel alsof Harper’s gewoon meer inhoud heeft? 3-5

Kanttekening: series van Echte Mensen (hoe mooi ook gestyled) tellen niet meer. Behalve als het Echte Mens een Model is. Of een Stijl-Icoon. Make-up series met louter gratis PR-beeld tellen ook niet, maar supermooie fullpage platen van eigen bodem natuurlijk weer wél.

Opmerkelijk: Harper’s Bazaar verliest 17 pagina’s aan een portrettengalerij van beroemde vrouwen in netkousen en body’s van gaas. Dit terwijl het magazine elders wél blijkt geeft van gevoel voor stijl & klasse. De serie komt uit de koker van global fashion director Carine Roitfeld, dus waarschijnlijk kon Cécile er niet onderuit.

Vogue toont maar 6 pagina’s aan een minder geslaagde serie – al gaat het wel om de opening: een model probeert in een rivier met een hengel de schijn van stijl op te houden, terwijl de kapper even was wieberen.

Oordeel: Puntje voor Karin. 4-5

Kanttekening 1: Eerlijk is eerlijk, Vogue vergooit veel pagina’s aan haar eigen event Fashion Night Out. Ook zitten we in een modebijbel niet te wachten op te veel pagina’s met par ty-foto’s .

Kanttekening 2: Cécile’s collega Justine Picardie, die de scepter zwaait over de Britse Harper’s, kreeg dezelfde rot-opdracht, maar kwam er beter mee weg dan Cécile. Niet alleen koos zij hier en daar voor een andere celeb, maar Justine liet de serie ook wat frisser afdrukken op het kleinere formaat van de Engelse Harper’s. Dan komt het werk van Carine toch nét even minder ordinair uit de verf.

Opmerkelijk 2: Een verslaggever van het NOS-journaal vroeg Cécile naar de reden waarom Harper’s Bazaar het zal gaan overleven in deze moeilijke tijd voor tijdschriften. Ze antwoordde: “Omdat dit een groot internationaal merk is dat mensen herkennen. Het waren vooral Nederlandse titels die sneuvelden”.

Het antwoord had natuurlijk moeten zijn: “Omdat wij gewoon een heel goed blaadje maken en nóg groter willen worden dan Linda. Magazine”

Voorlopige einduitslag:

Vogue: 4 punten. Harper’s Bazaar: 5 punten.

Kanttekening 1: Cécile had natuurlijk het voordeel van de nieuwigheid.

Kanttekening 2: We hadden natuurlijk nog veel meer kunnen vergelijken, maar we vragen ons af wie deze laatste woordjes eigenlijk nog leest – want het is toch nog best een lange eerste turf geworden. Maar Haper’s Bazaar Nederland mag blijven.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.