Top menu

Kunstenaar Klaas Gubbels werkt met schoenentalent Luc Aarts

Op een nacht wist de vorig jaar afgestudeerde schoenontwerper Luc Aarts plotseling dat hij wilde werken met de bekende kunstenaar Klaas Gubbels. De schilder die honderden koffiepotten op het doek zette. De volgende dag sprong hij op zijn fiets, belde aan bij de kunstenaar die eigenlijk helemaal geen tijd had voor de jonge ontwerper. Toch liet hij hem binnen.

Luc, waarom wilde je zo graag werken met Klaas Gubbels?
Ik weet nog goed dat ik op een zaterdag diep in de nacht wakker lag en niet kon slapen.Ik kon niet stoppen met nadenken over projecten, in mijn geval zijn dat schoenen. Ik dacht aan vroeger, toen ik vaak met mijn vader in Arnhem langs een prachtige villa reed. Mijn vader vertelde dat daar een speciale man woonde. Als kind vond ik dat magisch. In mijn fantasie zag ik in die villa een soort kluizenaar of tovenaar voor me.

Klaas Gubbels woonde daar dus.

Ja, als je opgroeit in en rond Arnhem kan niemand om Klaas Gubbels heen. In elk huis, elke straat kun je bij wijze van spreken wel iets van hem wat vinden.

Dus toen ik niet kon slapen, wist ik opeens: ik ga schoenen met Klaas Gubbels maken! De volgende ochtend ben ik op mijn fiets gestapt en naar zijn atelier gereden, mijn hart bonsde in mijn keel, ik belde aan. Uit een raampje boven de deur kwam zijn hoofd te voorschijn. Ik riep: “Meneer Gubbels ik wil graag schoenen met u maken!”

Hij snapte niet meteen wat ik bedoelde, en had ook geen tijd, maar nodigde me toch uit om even koffie te drinken. Uiteindelijk ben ik drie uur binnen geweest. We hebben van alles besproken, wat ik deed, en waar hij mee bezig was.

Klaas Gubbels Luc Aarts 1

Heeft hij zelf iets met schoenen?

Zeker weten, zelf draagt hij speciale orthopedische schoenen, en weet precies waar zijn schoenen aan moeten voldoen. Hij is bevriend met Jan Jansen die ook een paar schoenen voor hem heeft gemaakt.

Wist je van te voren al wat je met Gubbels wilde maken?

Nee, mijn actie was nogal impulsief. Maar als ontwerper heb je natuurlijk altijd wel een beeld dat door je hoofd schiet. Uiteindelijk heb ik een paar schoenen gemaakt dat aansluit bij de werkwijze van Gubbels: de essentie van een object vastleggen met zo min mogelijk middelen. Wat maakt een schoen een schoen? Zelf zie ik de schoen als een ”genderloos” object dus ja, je kan het ontwerp uniseks noemen. Deze schoenen worden opgenomen in de collectie van het Museum Arnhem.

Wat zijn je plannen nu?

Ik werk als commercieel ontwerper voor een aantal schoenbedrijven, maar mijn focus ligt op samenwerkingen met mensen en bedrijven die me intrigeren. Mijn interesse is breed, van bijvoorbeeld het elektronicabedrijf Canon, de modeontwerpers van Maison The Faux tot stoffenfabrikant Harris Tweed, en uiteraard Klaas Gubbels.

Het samenwerken met Gubbels heeft mij geïnspireerd om voor mijn nieuwste project een collectie schoenen te ontwerpen met mensen die voor mij de Nederlandse cultuur vormen, van kunstenaars, modeontwerpers, schrijvers, filosofen tot sporters. www.lucaarts.nl

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.