Top menu

Iris van Herpen wederom in de prijzen?

Dit jaar sleepte Iris van Herpen mooi de Andam prijs binnen (€ 250.000). En gaat ze er nu ook nog vandoor met de glanzende Swarovski prijs?

Om hun kristallen in de mode te krijgen richt Swarovski Sinds vijftien jaar haar pijlen op jong ontwerptalent . Om die mijlpaal te vieren heeft het Oostenrijkse bedrijf de Swarovski Collective Prize for Innovation bedacht. De winnaar ontvangt 25.000 euro en een jaar lang kristallen.

De genomineerden zijn Prabal Gurung, Rodarte, Creatures of the Wind, Wes Gordon, Nonoo, Marques’Almeida, Huishan Zhang, Peter Pilotto, Ashley Williams, Mary Katrantzou, Damir Doma, Jay Ahr, Masha Ma, Christian Wijnants en Iris van Herpen.

Omdat de genomineerden beoordeeld worden op een zomer- en een wintercollectie, laat de uitslag nog even op zich wachten. Gelet wordt op gebruik van kristallen, zowel decoratief maar ook technisch en gelinkt aan 3D-printtechnieken. Voorzitter van de jury is Nadja Swarovski. Meteen bij haar start in het familiebedrijf in 1995 was het haar idee om Swarovski te linken aan mode -en productontwerpers.

Een paar jaar geleden vertelde ze me dat het haar veel moeite kostte om ontwerpers mee te krijgen. Niemand in de mode kende Swarovski. Als eerste stap opende Nadja Swarovski showrooms in New York en Londen waar ontwerpers kennis konden maken met het product en de toepassingen. ‘Ik moest vreselijk hard werken om ze zover te krijgen om alleen eens een kijkje te komen nemen.’ Toch lukte het, één van de eersten die overstag ging was Alexander McQueen (foto), die stras verwerkte in zijn couture creaties en accessoires. Later volgden talloze anderen onder wie Viktor & Rolf.

Zien we in de collecties van bovenstaande ontwerpers  opeens een zee aan Swarovski kristallen, dan weten we waarom. En over een poosje weten we of Iris nog een forse prijs wint, plus glimstenen.

Gerelateerde Artikelen:


, ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.