Top menu

Claes Iversen opent AFW smaakvol

Gisteren opende Claes Iversen de Mercedes Benz FashionWeek Amsterdam.

De voormalige stagiaire van Viktor & Rolf showde zijn eerste collectie in 2008. Zijn stijl is altijd vrouwelijk, terugkerende elementen zijn classics als de regenjas, het witte overhemd en exuberante 3D-borduursels. Zijn bekendste ontwerp tot nu toe is de met bloemen bezaaide jurk die The Common Linnets zangeres Ilse Delange droeg tijdens het Eurovisie Songfestival. In 2010 opende Iversen een couturesalon aan de Herengracht in Amsterdam waar hij op afspraak klanten ontvangt voor zijn maatwerkcouture.

En nu is Claes Iversen klaar om de wereld te veroveren – te beginnen met Amsterdam: gisteravond presenteerde hij zijn eerste ready-to-wear s/s 2015 collectie, genaamd I I by Claes Iversen en door hemzelf omschreven als: ‘Sober, met een luxe uitstraling’.

Iversens vertrekpunt was vouwen. Geen hoekig plisseerwerk, maar subtiel plooiwerk dat terugkwam in de neklijn van bijvoorbeeld een rechtvallend jurkje, en elegante draperietjes. Iversens sterkste, en meest interessante stukken waren de relaxte versies van zijn geliefde witte overhemd. De meeste waren wijdvallend, kort van voren en lang van achteren. Andere oogden clean en crispy en waren versierd met een delicaat randje opengewerkt broderie anglaise.

Een grijze casual sweater en T-shirt waren opgesmukt met borduursels en poedelprint, en gecombineerd met eenvoudige zwarte broeken. Het kleurenpalet bestond uit wit, nude-tinten, pastels en met als sterke accentkleuren diep flessengroen en intens petrolblauw, dat terugkwam in onder andere een sluike, sierlijke strapless avondjurk.

Iversen wisselde zijn smaakvolle ready-to-wear-ontwerpen af met een tiental couture-showstoppers, zoals een volumineuze geelgouden jurk afgezet met een brede strook geplooide ruches.

De historische Watteau-plooi, altijd geplaatst op de rug, en vernoemd naar de zijden jurken die Antoine Watteau drie eeuwen geleden schilderde, decoreerden de rug van volumineuze jurken, dramatische was een flessengroene cape van taftzijde met geborduurde schouders. Voor wie bekend is met de geschiedenis van de mode, herkende referenties naar de sculpturale ontwerpen van de Spaanse ontwerper Christóbal Balenciaga. Claes Iversen is zeker niet de eerste hedendaagse ontwerper die bewijst dat de stijl van deze Spaanse Meester nog altijd dodelijk chic en tijdloos is.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.