Top menu

Oerlelijk en aantrekkelijk

En hele volkstammen maar denken dat Roy Donders geniaal is met zijn huispakken.

In 1996 – ons Royke lag nog in de luierkes – lanceerde het Amerikaanse Juicy Couture fluwelen huispakken met flonkerend logo van strass. Zo snel als de ster rees van Roy, werden in hetzelfde tempo 18 jaar geleden de peperpure JC-pakken een hype. Madonna had ze in ontelbare kleuren, ik bedoel maar. Het Britse Victoria & Albert Museum kocht een exemplaar, en stelde het op in de vaste historische kostuum-opstelling. Want dat pak, meende het museum, dat stond voor relaxwear de luxe.

Net als de inferieure fluweelmode van Donders, vond ik de Juicy pakken toen ook al oerlelijk (en toch aantrekkelijk). Ze zaten vast heerlijk. Toen Kruidvat jaren later kwam met JC-rip-offs van een tientje kon ik het niet laten en kocht er een. Het jasje gooide ik meteen weg, van de fluwelen broek plukte ik de strassjes. Het is nog steeds mijn ideale bankhangbroek. Sorry.

De twee oprichters van Juicy Couture verkochten na het succes hun pakkentoko voor miljoenen. Roy Donders casht vooralsnog aardig. Heeft er al een Nederlands museum een Rojami’s-pak gekocht (€ 80), of een Juichpak bemachtigd? Zonder zo’n pak is de Nederlandse modegeschiedenis niet meer compleet.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.