Top menu

Marga Weimans over haar modehuis en de toekomst van de mode

Fictief modehuis van Marga Weimans in het Groninger Museum

Op de expositie ‘Marga Weimans, Fashion House’ in het Groninger Museum toont Marga Weimans zo’n twintig outfits, waaronder drie nieuwe. Ze noemt de ontwerpen ruimtelijke installaties. Ze doen wat betreft omvang en materialen totaal niet denken aan een jurk. U snapt: Marga Weimans haalt haar ideeën niet uit de globale referentiepot. Aan de hand van de drie nieuwe werken en zes eerdere collecties – waaronder Wonderland, City Life en Aerial – maakt Marga Weimans de toeschouwer deelgenoot van de totstandkoming van haar eigen, fictieve modehuis.

Marga Weimans (1970) studeerde in Antwerpen aan Academie voor Schone Kunsten.

Wat is het verband tussen de twintig jurken die in Groningen worden geëxposeerd?

“De bezoeker ziet de ontwikkeling van een modehuis, maar dat bedoel ik niet letterlijk. Elk groot modehuis kennen we van de kleding, de parfums, de tassen. Maar daarachter zit een heel bedrijf. Ik bekijk mode als een organisatiedeskundige en vraag me af: hoe is een modehuis opgebouwd, hoe wordt een archief opgebouwd, maar ook wat voor ruimtes heeft een modehuis. Zoals een atelier, ontwerpstudio en een vergaderkamer.

“Dit uitgangspunt maakt mijn verhaal een beetje ingewikkeld want mensen kennen die wereld niet. Sta je voor mijn werk, dan communiceert het wel heel duidelijk. Zo heeft elk van de negen zalen een naam gekregen, zoals boardroom en atelier.”

En wat is er dan te zien in die atelierruimte?

“In de atelierzaal gaat het over hoe ik creëer. Als ik begin aan een jurk, maak ik eerst een klein object en dat werk ik uit tot een jurk. Die jurk kan er dan bijvoorbeeld uitzien als een soort van opgeblazen maquette. Maar ik toon ook een jurk die letterlijk gemaakt is van de vloer van mijn atelier, een jurk van chipwood.”

Elk van de negen tentoonstellingruimtes heeft een eigen verhaal. De opzet van de expositie is chronologisch vanwege de verhalen achter mijn collecties. Maar de bezoekers moeten in eerste instantie genieten van wat ze zien! Willen ze vervolgens dieper in mijn werk duiken, dan kan dat met audiovisuele beelden en teksten.”

Vanaf het begin van je carrière maak je jurken als objecten, maar in Aerial collectie uit 2012 zag ik ook draagbare stukken, is dat een nieuwe ontwikkeling?

“Ja. In mijn werk, en op de tentoonstelling, zie je inderdaad een ontwikkeling van hoepelachtige jurken tot draagbare kleding. Hiermee ‘beschrijf’ ik eigenlijk de historie van mode vanaf de negentiende eeuw met hoepeljurken naar een zachter beeld.”

En hoe denk je over de toekomst van mode?

“Misschien bestaat er dan helemaal geen kleding meer. In de verre toekomst dragen we misschien objecten of digitaal beeld. Ik werk toe naar het opheffen van de kleding. Maar de komende tijd wil ik in elk geval onderzoeken hoe het is om een kledingstuk te dragen. Niet zozeer meer vanuit een concept, maar vanuit mezelf. Hoe zit iets nou? Ja, daar werk ik naar toe.”

Marga Weimans, Fashion House. Tot 22 november in het Groninger Museum.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.