Top menu

Mode, de Musical!

Heeft mode-illustrator Piet Paris nog een introductie nodig?

Piet Paris was de initiator, en drie keer curator van de Arnhem Mode Biënnale, hij ontwierp etalages voor Saks Fifth Avenue in New York, hij bedacht postzegels en tekende ontelbare illustraties voor internationale modebladen zoals Japanse Vogue, de Nederlandse Elle, de Koreaanse W Korea, de Russische Vogue enzovoort. Hij maakte ook nog prachtige tekeningen voor  fashion website SHOWstudio. Geen wonder dat het Centraal Museum Utrecht dit grote talent vroeg om een tentoonstelling te cureren.

Mode, de Musical is een modetentoonstelling die is verspreid over verschillende museumzalen. In de eerste ruimte introduceert Paris zijn hoofdrolspelers van de expositie Simone en Chantal. Twee uiteenlopende persoonlijkheden. Simone houdt van modern en minimalisme, Chantal van bloemetjes. Het verschil tussen de vrouwen wordt bijvoorbeeld duidelijk gemaakt aan de hand van een outfit van Comme des Garçons met expressief stofgebruik die staat naast een minimalistische outfit van Alexander van Slobbe. Andere zalen in Utrecht gaan over het fenomeen Red Carpet en Backstage.

Mode, de Musical is een modetentoonstelling, gemixt met kunst en design. Alle stukken komen uit het depot van het Centraal Museum. “Mode, de Musical is de eerste expositie die ik heb samengesteld uit depotstukken. Het oudste stuk komt is een jurk uit 1760.”

Dus je hebt veel tijd doorgebracht in de museumarchieven, met in je achterhoofd: wat past bij de moderne Simone, en wat past Chantal die van bloemetjes houdt?

“Ik ben niet het depot in gedoken, maar begon met zoeken op de website van museum, daar staat de hele museumcollectie op. Toen ik online keek raakte ik lichtelijk in paniek. Er is zo veel! Alles wat je in het echt wilt zien moet je vervolgens aanvragen. Ik wilde graag iets van Christian Lacroix laten zien, maar van hem kon ik niets vinden in de collectie.”

Je dacht, ik tik dingen in die ze niet hebben?

“Haha. Nee, maar ik heb natuurlijk een aantal favoriete ontwerpers zoals Lacroix, dus die naam tik je dan in.”

Kom je wel op onverwachte vondsten als je alleen maar dingen intikt?

“Ja, ik ontdekte op die manier twee rokken van Lam de Wolf, een textiel- en sieradenkunstenares uit de jaren tachtig. De looks met die rokken zijn heel mooi geworden.”

Het kwam trouwens voor dat dingen er op de foto goed uitzagen maar in het echt tegenvielen, zoals een vol gekliederd leren jack van John Richmond. Dat is afgevallen, want op de pop zag het er niet uit.  Dan loop je alsnog door depot, kijkt in hangkasten en let op kleuren of dessins die er uitspringen.”

Wat viel je op in de modecollectie van het museum?

“Vanzelfsprekend zitten er veel Nederlandse ontwerpers in de collectie. Het gaat van historische stukken tot Frank Govers uit de jaren tachtig en hedendaagse ontwerpen van Claes Iversen en Jan Taminiau. Internationaal ontbreekt er wel wat, dat heeft te maken met de visie van de curator die aankoopt. Ik zelf ben extreem mode-mode, en wilde een stuk van Céline, omdat dit goed past bij het modernisme van Simone. Céline zat niet in de collectie, wel heel veel Gaultier, Watanabe en topstukken van Dior. Ook fijn.”

Op Mode, de Musical staat veel mode, kun je iets vertellen over de kunst die je hebt gekozen?

“Er hangen veel schilderijen en modetekeningen, want dat sluit aan bij mijn beroep. Bij de schilderijen gaat het over mijn fascinatie: de vrouw door de eeuwen heen. Op portretten uit de 18e en 19e eeuw gaat het vooral om stofuitdrukkingen, daar ben ik ook altijd nieuwsgierig naar. Er hangt een prachtige Pyke Koch van een dame in een avondjurk.

Wat vormgeving betreft staan er onder andere een tafeltje en strijkplank van Rietveld.”

Een Rietveld strijkplank, ik wist niet dat die bestond!

“Ik heb gezocht naar originele spulletjes, dus die strijkplank móest ik hebben en staat in de zaal die ik ‘Backstage’ heb genoemd.”

Ben je niet bang dat je met een titel als Mode de Musical mensen op het verkeerde been zet?

“Een beetje wel, ja. Er zit daarom ook een muziekje in, zodat mensen niet teleurgesteld zijn. In een van de zalen is een podium waarop Simone en Chantal samen theedrinken, op de achtergrond klinkt dan Tea for Two, Two for Tea. Maar een musical, nee dat is het niet, wel een groot feest!”

Mode, de Musical. Tot 30 november in Centraal Museum Utrecht. www.centraalmuseum.nl/en/ Met ontwerpen van onder andere Viktor & Rolf, Dior, Maison Martin Margiela, Comme des Garçons, Iris van Herpen en veel historische ontwerpen. Book in Dutch: Mode, de Musical. Uitgeverij: Bas Lubberhuizen € 19,95. ISBN 978 90 5937 3921

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.