Top menu

In your face mode

Starende jurken blikken ons de laatste tijd met regelmaat aan.

Vaak zijn het meer dan levensgrote gestileerde hoofden die de aandacht trekken. De opvallendste zomercollectie met zulke grote hoofden is van Prada. Het Italiaanse label liet de Franse illustrator Jeanne Detallante haar realistisch koppen tekenen op jurken en tassen.

Eerder zeefdrukte Riccardo Tisci voor Givenchy Madonna’s op sweaters. Ook de heilige Dolce & Gabbana versierden complete collecties met apostelhoofden en andere heiligen. Allemaal decoratief, meer hoeven we hier niet achter te zoeken.

Anders is het met T-shirts met de hoofden van Elvis, Madonna of Michael. Mode als heldenverering.

Een sterk staaltje hiervan zagen we al begin jaren zestig, toen de Nasa ging experimenteren met papieren wegwerpkleding – want wie doet de vuile was in de ruimte? Vanaf 1966 werden papieren jurkjes massaal geproduceerd, mensen kregen ze via spaarzegels voor uiteenlopende producten. Andy Warhol drukte er zijn beroemde soepblikken op en Harrie Gordon onder andere het hoofd van Bob Dylan. Eind jaren zestig verdwenen de opvallende papieren jurken weer van het modetoneel. De nadelen bleken te groot: kwetsbaar, het kreukelt en het zit natuurlijk voor geen meter. Al kwamen er versies die minder snel scheurden en zelfs behandeld waren tegen brandgevaar. Ook door het milieu-onvriendelijke wegwerpaspect raakte de papieren mode uit de gratie. Het papieren jurken als canvas voor creativiteit is sindsdien nooit meer teruggekomen.

Prada’s tentjurkjes, doen, al zijn ze niet van papier, er wel aan denken.

Gerelateerde Artikelen:


, , ,

Reageren is niet (meer) mogelijk.