Top menu

Lekker gek

Kleine tasjes zijn de grote trend. Of zoals een collega het verwoordde: “Dit wordt de zomer van de kleine k*t-tasjes.

En zo is het maar net. Ze zijn niet alleen klein, maar ook een beetje gekjes. Het dolste zomertasje is een mini McDonald-schoudertasje van Jeremy Scott voor Moschino. Scott, door het Italiaanse merk ingehuurd om het Moschino-merk opnieuw op de kaart te zetten, inspireerde zowaar een complete collectie op de hamburgergigant. Onder het mom ‘Shop de show” waren de rode rugzakken, T-shirts, jurkjes en het tasje met de beroemde gele M, meteen te koop. En een seconde later uitverkocht!

De kleinste tasjes zijn een uitvinding van de Franse juwelier Alfred van Cleef van het beroemde juwelenhuis Van Cleef & Arpels. Hij komt op het idee als hij ziet dat een klant een metalen Lucky Strike sigarettendoosje gebruikt als opbergplaats voor haar lipstick, poederdoos, aansteker en sigaretten. De minaudière – een klein hengselloos tasje – was geboren.

Van Cleef krijgt pas tientallen jaren later ‘concurrentie’ van Judith Leiber. Deze Hongaarse breekt in 1963 door in Amerika met kleine tasjes als juwelen die zijn bezet met duizenden, met de hand opgeplakte, strasssteentjes, vernoemd naar juwelier G.F. Strass, meer dan 250 jaar geleden de uitvinder van de glazen nepdiamantjes. Amerikaanse First Lady’s als Jackie Kennedy, Nancy Reagan en Hillary Clinton laten de flonkerende tasjes over de hele wereld zien als bewijs van Amerikaans vakmanschap. Denk niet ha, kleiner is goedkoper, immers minder stof, minder leer, minder werk. Ga maar uit van de hoofdprijs.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.