Top menu

Monique van Heist: “Neem de regie over je eigen kledingkast”

Vandaag opent in Den Haag de tentoonstelling Fair Fashion Lab in het Humanity House.

De aanleiding is dat de ramp in de kledingfabriek in Bangladesh precies een jaar geleden is. Fair Fashion Lab zoekt met modeontwerpers, kunstenaars, wetenschappers en consumenten naar oplossingen voor de problemen in de kledingindustrie. Eén van de exposanten is Monique van Heist.

Wat is jou oplossing Monique?

“Ik vind dat er meer zelfredzaamheid moet komen. Kijk, de problemen kan ik niet oplossen, en ik ben zelf ook schuldig want ik koop voor mijn kind ook weleens iets bij H&M voor een paar euro. Dus is mijn gedachte dat mensen zelf het heft in eigen handen moeten nemen, door bijvoorbeeld zelf kleding te maken. Pas dan snap je dat iets helemaal niet gemaakt kan worden voor een paar euro.

Speciaal voor de tentoonstelling geef ik een patroon vrij uit mijn Hello Fashion collectie, van de protestcoat – een verwijzing naar de expositie. Het is een legerachtige jas met veel zakken. Op de achterkant kun je je eigen protest vastritsen, maar je kan er ook iets op borduren. Het is cool om je eigen kleding maken.”

Best een moeilijke jas om te maken?

“Ja, dat is een bewuste keus, zo ervaren mensen dat een schijnbaar eenvoudig ontwerp heel complex is om te maken. Trouwens als iemand de jaspatronen met gaffertape aan elkaar wil plakken is het ook goed.

In Den Haag heb ik een presentatie gemaakt die er uit ziet als een werkkamer, iedereen kan er ter plekke het patroon van de jas – in vijf maten – overnemen. De werkbeschrijving kan gedownload worden.”

Normaal beschermen ontwerpers hun patronen, dus een leuk idee.

“Ja, ik had ook wel iets kunnen verzinnen wat heel moeilijk klinkt, maar een oplossing heb ik niet. Wel weet ik dat we erg ver weg staan van de dingen die we nog zelf doen sinds alles te koop is.  Ik probeerde laatst zelf brood te bakken, dat ging prima, sindsdien bak ik elke dag zelf brood.

Mijn motto is: begin bij jezelf. Je kan meer dan je denkt, en koop eens minder kleding, echt. Neem de regie over je eigen kledingkast.”

Fair Fashion Lab in het Humanity House Den Haag loopt tot en met 31 december 2014. Andere exposanten zijn de kunstenaars Tinkebell, Arne Hendriks, trendwatcher Hilde Roothart, architectenbureau Space&matter en technische TU-Delft onderzoekster Natascha van der Velden.

Gerelateerde Artikelen:


Reageren is niet (meer) mogelijk.