Top menu

Waarom wachten. Cruise!

“Cruise? Dat is toch iets voor bejaarde mensen die achter geraniums zitten en zo nu en dan uit verveling een bootreis maken.” Dat dacht Kiki Niesten, eigenaar van de gelijknamige modezaak in Maastricht (o.a. Prada, Céline, Lanvin en Alaïa) toen ze eind jaren tachtig in New York was, en tijdens het inkopen werd geconfronteerd met de cruisecollecties van de Amerikaanse labels Donna Karan en Calvin Klein.

Veel mensen zijn onbekend met het fenomeen cruisecollectie; van oorsprong een collectie die zich niks aantrekt van de rigide modekalender met enkel zomer- en winterseizoenen. Ook vrijwel alle klanten van Kiki Niesten hebben nooit gehoord van zulke tussencollecties die net iets eerder in de winkel liggen dan de zomer- of wintercollectie. “Ik moet het nog steeds uitleggen”, zegt Kiki Niesten. “Dat komt doordat ‘cruise-’ en precollecties nooit in modebladen staan. Klanten zeggen dan ‘wat raar, dit is wel een Prada-jurk van dit seizoen, maar in de bladen heb ik hem nog nooit gezien.”

Cruise is een fenomeen dat is ontstaan in een ver verleden.

Misschien kent u wel de stijlvolle foto’s van George Hoyningen-Huené, de Franse modefotograaf die in de jaren twintig de beau monde fotografeerde aan de Franse Rivièra, in luxe spa’s en Italiaanse Lido’s. “All the smartest people in the smartest places”, schreef de Amerikaanse Vogue in 1930. Grote kans dat die goedgeklede smart ladies aan het strand flaneerden in Chanel, in die tijd een relatief nieuw couturehuis dat furore maakte met comfortabele, korsetloze mode waar de reislustige Amerikaanse elite dol op was…..

Het hele artikel lees je vandaag in de lifestyle-bijlage van het FD

 

 

 

Gerelateerde Artikelen:


,

Reageren is niet (meer) mogelijk.